اتباع خارجی برای اقامت باید «کفیل ایرانی» داشته باشند
- شناسه خبر: 11552
- تاریخ و زمان ارسال: 12 آبان 1403 ساعت 15:48
- منتشرکننده: بشارت آنلاین
آیت الله سید محمد کاظم مدرسی: قانون کفالت برای حضور اتباع بیگانه در ایران، در بسیاری از کشورهای دیگر هم اجرا شده است. اقداماتی که اکنون در قبال اتباع غیر ایرانی صورت می گیرد نه به نفع ایران و نه به نفع آنهاست. باید قوانین و ضوابطی در این حوزه وجود داشته باشد و با جدیت اجرا شود
در حال حاضر بهترین راه برای کنترل افراد مجاز نیز مدیریت حضور آنها و حسابرسی به تعداد خانوارهای آنها و اجرای قانون تکفل می باشد که اجمالاً در کشور نیز چنین قانونی داریم اما اجرا نمی شود، لذا باید پیگیر اجرای قانون کفالت در کشور باشیم
ناهید عنصری/ در ایران سالهاست شاهد مهاجرت افرادی از کشورهای همسایه هستیم که این امربه دلایل مختلفی از جمله جنگ و ناامنی در کشورهای همسایه، نبود شرایط شغلی مناسب و قرابت فرهنگی ایران با کشورهای همسایه صورت می گیرد. شهر تاریخی یزد نیز به عنوان یکی از شهرهای مهاجر پذیر، همواره پذیرای مهاجران عرب و افغان بوده است.
اما اخیراً مهاجرت های غیر مجاز و سکونت غیرقانونی اتباع افغانی مشکلاتی را به همراه داشته و موجبات نگرانی و نارضایتی شهروندان ایرانی را فراهم نموده است. این امر ضرورت توجه و پیگیری بیش از پیش مسئله، از سوی مسئولان مربوطه را مطرح ساخته است.
اشتغال اتباع افغانی باید در چهارچوب قانون کفالت باشد
نایب رئیس شورای حوزه علمیه یزد در خصوص مخالفت با تحصیل دانش آموزان افغانی و همچنین سکونت اتباع بیگانه اظهار کرد: اساساً تمایل نداریم که از غیر ایرانی ها با عنوان اتباع بیگانه یاد کنیم زیرا بعضی از آنها فارسی زبان بوده و لذا از آنها با عنوان اتباع غیر ایرانی نام می بریم. بی شک در هر کشوری از نیروهای غیر بومی استفاده می شود اما باید اقدامات لازم برای ساماندهی به این نیروها انجام گیرد و حضور آنها اصطلاحاً بر اساس حساب و کتاب باشد. البته بر این اعتقادیم که افراد غیرمجاز نباید مطلقاً در کشور حضور داشته باشند. در حال حاضر بهترین راه برای کنترل افراد مجاز نیز مدیریت حضور آنها و حسابرسی به تعداد خانوارهای آنها و اجرای قانون تکفل می باشد که اجمالاً در کشور نیز چنین قانونی داریم اما اجرا نمی شود، لذا باید پیگیر اجرای قانون کفالت در کشور باشیم.
آیت الله سید محمد کاظم مدرسی، استاد حوزه علمیه و امام جمعه موقت بخش مرکزی و شرق یزد؛ در خصوص اجرای قانون کفالت در کشور بیان کرد: اجرای این قانون به این معناست که هرکس قصد استفاده از این نیروها را دارد بایستی ضمانت کند که چنانچه عمل خلاف قانونی انجام دادند و یا مشکلی به وجود آمد من ضامن آنها خواهم بود. در این صورت اتباع نیز می دانند که فردی ضامن آنها شده و بنابراین هم باید برای او کار کنند و هم باید خود را نسبت به ضوابط کشور پای بند بدانند وگرنه دیگری را متضرر خواهند نمود. البته باید با بزرگان افراد غیر ایرانی که معمولاً پای بند به روابط قومی – قبیله ای هستند، گفتگو انجام شود، براین اساس که فرهنگ ایران به عنوان فرهنگ کشور میزبان فرهنگی عالی و رو به رشد و فرهنگی مهمان پذیر است و باید مهمان تابع فرهنگ میزبان باشد و نباید فرهنگ میزبان توسط افراد مهمان زیر سوال برود.
مدرسی، در خصوص این مطلب که در اجرای قانون کفالت ممکن است افراد ایرانی شناخت کافی نسبت به مهمانان افغانی خود نداشته و آنها نیز تعهدی نسبت به کفیل خود در حوزه اجرایی نداشته باشند، تصریح کرد: اولاً بسیاری از اتباع غیر ایرانی قریب بیست یا سی سال است که در کشور ما حضور دارند و نسبت به برخی افراد دیگر جزو کارگران بومی محسوب می شوند، همچنین افراد جدیدی که قصد ورود به کشور با مجوز را دارند باید از سوی افرادی که آنها را می شناسند معرفی گردند. به هر حال قانون کفالت در بسیاری از کشورهای دیگر هم اجرا شده و اقداماتی که اکنون در کشور در قبال اتباع غیر ایرانی صورت می گیرد نه به نفع ایران و نه به نفع اتباع غیر ایرانی است. لذا بایستی قوانین و ضوابطی در این حوزه وجود داشته باشد و اجرای ضوابط نیز وابسته به دستورات دولتی است.
قانون کفالت به چه معناست؟
قوانین وضع شده برای اشتغال اتباع بیگانه در ایران در جهت حفظ منافع کشور بوده و حفظ نظم و منافع کشور در اولویت می باشد. بر اساس قانون کار اتباع خارجی، این افراد در صورتی می توانند در ایران مشغول به کار شوند که دارای روادید قانونی همراه با مجوز کار باشند. چنانچه شخص تبعه خارجی کارفرما باشد باید پروانه کار دریافت نموده و با مراجعه به دفتر کفالت برای دریافت پروانه اقدام نماید. طبعاً صدور روادید نیز بر عهده مسئولان مربوط در وزارت خارجه خواهد بود. همچنین دریافت پروانه کار از مقام صلاحیت دار از شرایط اشتغال اتباع در ایران بوده و چنانچه تبعه خارجی دارای تخصص و مهارت باشد، باید از وزارت تعاون، کار و امور اجتماعی پروانه کار دریافت نماید.
همچنین از شرایط استخدام کارگران افغانی دریافت مجوز کار است که با مراجعه به وزارت کار و امور اجتماعی می توانند درخواست مجوز فعالیت دهند. این مجوز فعالیت با توجه به اینکه کارگر آماده به کار بوده و روادید ورود به ایران را به همراه مجوز کار دارا باشد صادر می شود و یا اگر شخص تبعه در ایران سکونت دارد، باید دارای اقامت معتبر باشد، تا بتواند مجوز فعالیت خود را دریافت نماید. همچنین علاوه بر اینکه باید این افراد برای ایران مفید باشند لازم است که یک زندگی خوب و متعادل را در ایران داشته باشند.