اجرای ریال برونمرزی با روسیه؛ به زودی
- شناسه خبر: 7975
- تاریخ و زمان ارسال: 25 اردیبهشت 1403 ساعت 11:57
- منتشرکننده: بشارت آنلاین
رئیس کل بانک مرکزی خبر د اد :
اجرای ریال برونمرزی با روسیه؛ به زود ی
رئیس کل بانک مرکزی از افزایش تسلط بانک مرکزی د ر بازار ارز و همچنین انتظار کاهش نرخ تورم د ر ماههای آتی خبر د اد و اعلام کرد : ریال برونمرزی با روسیه، افغانستان و عراق د ر حال پیگیری است که با روسیه به نتیجه رسید ه و به زود ی عملیاتی و روبل و ریال بین بانکهای د و کشور مباد له خواهد شد .
به گزارش ایسنا، محمد رضا فرزین د ر نشست هم اند یشی که با اعضای اتاق بازرگانی، معاونان بانک مرکزی، معاونان وزرای جهاد کشاورزی و صمت برگزار شد ، به توفیق بانک مرکزی د ر بازگرد اند ن شاخصهای نقد ینگی، تورم و پایه پولی به روند بلند مد ت و پیشبینی پذیر شد ن اشاره و اظهار کرد : برنامه بانک مرکزی د ر سال جاری د ر قالب سیاست تثبیت، تعمیق و ثبات بازار ارز از طریق مرکز مباد له ارز و طلای ایران است.
رئیس کل بانک مرکزی تصریح کرد : امسال با برنامه و سیاست اعتباری مشخص و هد فگذاری شد ه و با روشهای تامین مالی تعهد ی و استفاد ه از اقلام زیرخط ترازنامه بانکها مانند اوراق گام، فکتورینگ، اعتبار اسناد ی د اخلی و برات الکترونیک به د نبال تامین مالی غیر تورمی د ر بخشهای تولید ی هستیم.
فرزین با تاکید بر اینکه سیاست ارزی بانک مرکزی بر محور تامین مالی ارزی د ر کنار تنظیم بازار با استفاد ه از ایجاد ساختارهای مناسب مانند مرکز مباد له ارز و طلا تد وین شد ه است، گفت: د ر حوزه سیاستگذاری نرخ ارز نیز بانک مرکزی به سه تعاد ل، توجه ویژه د ارد و اینکه، نرخ ارز باید به گونهای تنظیم شود که تعاد ل بود جهای د ولت، تولید کنند ه و مصرفکنند ه برقرار شود . د ر غیر این صورت با توجه به اثرگذاری نرخ ارز شاهد بروز ناترازی د ر بازارها و همچنین تاثیرگذاری آن د ر شاخصهای اقتصاد ی مانند نقد ینگی، تورم و پایه پولی خواهیم بود .
تسلط بانک مرکزی د ر بازار ارز بیشتر میشود
رئیس کل بانک مرکزی د ر اد امه با اشاره به اینکه سال گذشته به رغم مشکلات متعد د و تحریمها بیش از ۶۹ میلیارد د لار تامین ارز انجام شد ، تصریح کرد : به منظور تنظیمگری د ر بازار ارز و اصلاح ساختارها و زیربنای این بازار، مرکز مباد له ارز و طلای ایران راهاند ازی شد که ضمن بررسی کاستیها و مشکلات د ر سال جاری، با عمق بخشید ن به این بازار از طریق تنظیمگری و ایجاد زیرساختهای جد ید د ر قالب سامانهها، شاهد افزایش تسلط بانک مرکزی د ر بازار ارز خواهیم بود .
فرزین با اشاره به نتایج استفاد ه از د یپلماسی اقتصاد ی و گسترش روابط بانکی و تجاری با کشورهای هم پیمان و همسایه تصریح کرد : با گشایشهای به وجود آمد ه، د سترسی کشور به منابع ارزی د ر سال جاری افزایش یافته و قد رت مد یریت بیشتری نیز بر منابع ارزی زیاد ی که د ر خارج از کشور وجود د ارد ، خواهیم د اشت. این موضوع البته بر افزایش تسلط بانک مرکزی بر بازار ارز، اثربخش خواهد بود .
رئیس کل بانک مرکزی همچنین از معاونان ارزی و امور بینالملل خواست با قید فوریت استفاد ه از ارز اشخاص و گواهی امتیاز صاد راتی د ر مرکز مباد له ارز و طلای ایران و همچنین بکارگیری از ابزار ریال برون مرزی (آفشور) با روسیه را که اقد امات عملیاتی آن انجام شد ه است، د ر راستای حمایت عملی از صاد رکنند گان و فعالان اقتصاد ی بخش خصوصی عملیاتی کنند .
وی با تاکید بر تقلای د شمنان بر ایجاد تلاطم و نوسان د ر بازار ارز و افزایش انتظارات تورمی و قیمتسازیهای کاذب د ر بخشهای اقتصاد ی از طریق ابزارهای مختلف، از اعضای اتاق بازرگانی و فعالان اقتصاد ی خواست با همراهی همیشگی خود ، بانک مرکزی و د ولت را د ر اجرای سیاست های ارزی و اقتصاد ی د ر راستای مهار تورم و رشد تولید با مشارکت مرد م کمک کنند .
بازار ارز و نرخ ارز باید تابع قواعد و مقررات خاص خود باشد
فرزین با اشاره به اهمیت تنظیمگری و مقرراتگذاری د ر بازار ارز گفت: هیچ بازاری د ر د نیا بد ون مقررات و د ستورالعمل وجود ند ارد و ما نیز معتقد یم بازار ارز و نرخ ارز نیز باید تابع قواعد و مقررات خاص خود باشد .
وی د ر اد امه افزود : ما د ر بانک مرکزی بر مسئله مد یریت انتظارات تورمی تاکید زیاد ی د اریم و د ر این زمینه تقاضای کمک از تمامی بخش های د ولتی، بخش خصوصی و فعالان اقتصاد ی د ر زمینه کاهش انتظارات تورمی د اریم تا بتوانیم شاهد اثربخشی برنامههای کنترل تورم باشیم. فرزین همچنین با اشاره به حجم صاد رات و وارد ت کشور تاکید کرد : طی ۵۰ سال گذشته تراز تجاری کشور هیچگاه منفی نبود ه و آنچه با عنوان تراز منفی عنوان میشود مربوط به تراز گمرکی است. البته اعتقاد د اریم با تشویق صاد رات غیرنفتی و پتانسیلهای عظیمی که د ر کشور وجود د ارد د ستیابی به تراز گمرکی مثبت نیز د ور از دسترس نیست.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به برنامه این بانک برای کنترل تورم گفت: طی سالهای گذشته شاهد انحراف شاخصهای نقد ینگی، پایه پولی، تورم، حجم پول و … از روند بلند مد ت بود یم و اد امه این روند می توانست کشور را به سمت تورم و نقد ینگی بالا سوق د هد . با سیاستهای پولی مناسب و برنامههای هد ف گذاری شد ه د قیق د ر بانک مرکزی، هم اکنون شاهد بازگشت این شاخصها به روند بلند مد ت و بازگشت پیشبینی پذیری به اقتصاد برای فعالان اقتصاد ی هستیم.
کاهش نرخ رشد پایه پولی به ۲۸ د رصد
فرزین د ر خصوص روند شاخصهای پولی نیز گفت: با اجرا و پیگیری د قیق سیاستهای پولی د ر بانک مرکزی، نرخ رشد پایه پولی د ر سال ۱۴۰۲ روند نزولی قابل توجهی را تجربه کرد ؛ بطوریکه نرخ این شاخص مهم پولی و تاثیرگذار د ر تورم نسبت به رقم فرورد ین سال ۱۴۰۲ که ۴۵ د رصد بود با ۱۶.۹ واحد د رصد کاهش، د ر پایان اسفند ماه ۱۴۰۲ به ۲۸.۱ د رصد رسید .
انتظار کاهش نرخ تورم د ر ماههای آتی
رئیس کل بانک مرکزی همچنین تصریح کرد : رشد پول (بخش سیال نقد ینگی) نیز از ۶۵.۲ د رصد د ر پایان سال ۱۴۰۱ به ۱۷.۵ د رصد د ر پایان اسفند ماه سال گذشته رسید . این شاخص مهم البته د ر پایان فرورد ین ماه ۱۴۰۳ نیز به ۱۵.۷ د رصد کاهش یافت. بنابراین با کنترل شاخصهای پولی اثرگذار بر تورم، انتظار میرود شاخص نرخ تورم نیز د ر ماههای آتی ارقام پایینتری را ثبت کند .
فرزین افزود : تورم ۱۲ ماهه شاخص بهای تولید کنند ه که اسفند ۱۴۰۰ د ر رقم ۶۰.۹ د رصد بود د ر اسفند ۱۴۰۱ به ۳۶.۹ د رصد و د ر اسفند ۱۴۰۲ نیز به رقم ۳۲.۶ د رصد کاهش یافت. تورم نقطه به نقطه شاخص بهای تولید کنند ه نیز د ر سال ۱۴۰۲ روند نزولی به خود گرفت به طوریکه با کاهش ۱۷.۹ واحد د رصد ی، از ۴۲.۴ د رصد د ر اسفند ماه ۱۴۰۱ به ۲۴.۵ د رصد د ر اسفند ماه سال ۱۴۰۲ رسید .
وی با شاره به نامگذاری سال جاری با عنوان جهش تولید ، سیاست اعتباری بانک مرکزی را نیز تامین مالی غیرتورمی بنگاههای اقتصاد ی برشمرد و گفت: با استفاد ه از روش های تعهد ی و اقلام زیر خط ترازنامه بانک ها مانند اوراق گام، فکتورینگ، برات الکترونیک، اعتبار اسناد ی د اخلی و .. تلاش می کنیم فرآیند تامین مالی بخش تولید بد ون لطمه به برنامه کنترل نقد ینگی و تورم، اجرایی شود .
اجرای قانون جد ید بانک مرکزی از خرد اد امسال
فرزین با اشاره به اجرایی شد ن قانون جد ید بانک مرکزی از خرد اد ماه امسال تاکید کرد : با اجرایی شد ن قانون جد ید اختیار بانک مرکزی برای نظارت و کنترل نقد ینگی و اعتباری بیشتر و د ستیابی به اهد اف تعیین شد ه د ر حوزه شاخص های اقتصاد ی میسر خواهد شد .
رئیس کل بانک مرکزی همچنین ضمن تشکر از حمایت های مختلف فعالان بخش خصوصی د ر همراهی با بانک مرکزی تاکید کرد : این بانک همواره از پیشنهاد های مختلف اعضای اتاق بازرگانی کشور استفاد ه کرد ه است و د ر این جلسه نیز تقاضا د اریم اعضای اتاق بازرگانی و فعالان بخش خصوصی، بانک مرکزی را د ر مد یریت انتظارات د ر حوزه ارز و تورم کمک کنند .