از انار ترش بریکس تا هلوی پوسیده برجام
- شناسه خبر: 8932
- تاریخ و زمان ارسال: 27 خرداد 1403 ساعت 14:23
- منتشرکننده: بشارت آنلاین
محمد علی وزیری
سرپرست وزارت خارجه ایران به محض ورود به اولین نشست بریکس پس از عضویت رسمی ایران ودر سفر اول خارجی خود به «نیژنی نووگوراد فدراسیون روسیه» در۲۲ خرداد ۱۴۰۳ با بد عهدی روس مواجه شد. چنانکه یادآورضرب المثل قدیمی «انار ترش» بر پیشانی خوردن بود، واو تلخیش را چشید.
درحاشیه نشست بریکس دومقام ارشد سیاسی روس از تعلیق ؛پیمان ایران روسیه؛ که بارها وعده میلیاردها دلار سرمایه گذاریش را به خورد افکار عمومی داده بودند خبردادند!
لاوروف؛ وزیرخارجه روسیه نیز با لحنی نرمتر از نیاز به کارشناسی و مطالعه پیشنهادهای طرف ایرانی گفت در حالیکه طرفهای ایرانی شتابزده همه چیز را تکذیب کردند!
برخی تحلیلگران؛ خشم خرس روسی را به؛ بازی رولت روسی؛ تعبیر کرده تنبیه ایران را بخاطر معاهده با چین و مذاکرات باغرب در عمان واحساس تغییر اساسی در سیاستهای کلان خارجی ایران ربط داده اند!
چین نیز با بی حرمتی به تمامیت ارضی ایران؛ خشم خود را از عزم ایران بر توسعه «محور شمال و جنوب» که رقیب پروژه رهبر چین در راه ابریشم می دانند نشان داد و خواست
؛ باج دیگری ؛ بگیرد!
همه اینها نشانه هایی است تا باز ثابت شود «شرق نیز به اندازه غرب پیمان شکن و بدعهد وغیرقابل اتکاست»
روس و پیگیری کنندگان منافع او در ایران در کنار منفعت خوران از «گنج پرنعمت تحریم» اگر طعم برجام را در کام ملت؛ هلوی پوسیده نموده و «چین گرایان» از برجام به «تعویض جواهر درخشان با آبنبات تحریم» تعبیر کردند هردو همگام با براندازان جریان نفاق و صهیونیستها نگذاشتند طعم برجام بر کام ملت شیرین شود.چنانکه دستها ی دیگر نیز مزه و سود عضویت در پیمان بریکس را بر ما تلخ کردند.
آگاهان و خبرگان سیاسی؛ توصیه می کنند ایران باید سیاست موازنه منفی باشرق و غرب و تعامل جهانی باشرق وغرب درعین عزت و اقتدار را دنبال کند. اینان ازموفقیت هندوستان و ترکیه مثال می زنند. همچنین اذعان می دارند چنانکه تعدادی از کشورهای عضو بریکس ازروسیه نیامد سراز ایتالیا وگروه هفت اقتصادی دنیا G7 درآورده تا فرصتی از منافع ملی کشورشان ضایع نشود
در همین حال تحلیلگران معتقدند نتیجه هم پیمانی با روسیه درجنگ اوکراین «محروم شدن ایران از فرصت شکست تحریم ها» و سود بردن ازنفع سرشار از فروش نفت و گاز در غیاب روسیه از بازارهای جهانی نفت می دانند. زیرا در بحران جهانی انرژی بخاطر جنگ اوکراین، اروپا و جهان با شوک انرژی مواجه شد و ناچار آمریکای بایدن چراغ سبز به خریداران نفت ایران خصوصا چین نشان داد تا نیاز اروپا که در نتیجه حذف انرژی روسیه تشدید شده بود؛ از سایر بازارها تامین شود. کشورهای همسایه ما از این موقعیت بعنوان «فرصت طلایی سوخته وزارت نفت ایران» استفاده کردند.
این تحلیل گران ازفرصت طلبی عربستان قطر و امارت دراین برهه یاد می کنند؛ چنانکه این کشورهای عربی نفتی همسایه با گرفتن امتیاز از آمریکا؛ بایدن را تحقیر کرده خجالت زده راهی واشنگتن نمودند. ضمن آنکه دردل پوتین نیز دلهره انداخته او را راهی منطقه خلیج فارس کرده آماده گرفتن امتیاز ازمسکو شدند .
ولی ما ماندیم و هیج و نگاه!
«که می خورند حریفان و ما نظاره کنیم»