استاندارد نبودن جاده ها و کیفیت خودروها دو عامل مهم در افزایش تصادفات
- شناسه خبر: 13816
- تاریخ و زمان ارسال: 18 فروردین 1404 ساعت 15:07
- منتشرکننده: بشارت آنلاین

بالغ بر یک میلیون و 16 هزار فقره تصادف با 880 نفر فوتی در تصادفات جاده ای در ایام تعطیلات نوروز
زهرا زارع / تصادفات جاده ای یکی از معضلات جدی در ایام تعطیلات نوروز به شمار میآید. این تصادفات که به دلیل افزایش سفرها، ترافیک سنگین و همچنین عدم رعایت نکات ایمنی از سوی رانندگان رخ میدهند، سالهای زیادی است که جان و مال بسیاری از افراد را تحت تأثیر قرار داده و آمار بالای تلفات انسانی و خسارات مالی را به همراه دارد.
در ایام نوروز، تعداد سفرها به ویژه به سمت جاذبههای گردشگری به شدت افزایش مییابد. بسیاری از خانوادهها تصمیم میگیرند تا در این ایام به مسافرت بروند و از تعطیلات خود بهرهبرداری کنند. این افزایش سفرها، به ویژه در شهرهای بزرگ و مناطق گردشگری، میتواند منجر به بروز ترافیک سنگین و شرایط خطرناک در جادهها شود.
صدیف بدری؛ عضو کمیسیون عمران مجلس گفت : بر اساس آمار ایام تعطیلات نوروز تاکنون یک میلیون و ۱۶ هزار و ۳۴۳ فقره تصادف رخ دادو ۸۸۰ نفر فوتی بر جای گذاشت وخانواده های زیادی را داغدار کرده است.
وی آمار بالای تصادفات جادهای و تلفات انسانی را به استاندارد نبودن جاده ها و کیفیت خودروهای تولید داخل مربوط دانسته و این دو عامل مهم در افزایش تصادفات محسوب می شوند.
به گفته عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی سازمان راهداری اقدامات خوبی برای استانداردسازی جاده ها و اصلاح نقاط حادثه خیز انجام داده اما همچنان این نقاط وجود دارند و اصلاح آنها زمان بر خواهد بود.
طبق گفته معاون بهداشت وزارت بهداشت نقش ایمنی جاده ها و خودروها در بروز حوادث ترافیکی غیرقابل کتمان است و حدود ۴۷ تا ۴۸ درصد در بروز حوادث ترافیکی و تصادفات نقش دارندو در کنار آن خطاهای انسانی حدود ۵۲ تا ۵۳ درصد در بروز حوادث ترافیکی نقش دارند.
با اینکه چند سالی است پلیس راهور خودروهای غیر استاندارد را عامل اصلی افزایش کشته های حوادث رانندگی می داند اما بررسی های آماری نشان می دهد هنوز هم عامل انسانی و رانندگی خطرناک بیشترین درصد وقوع تصادفات رانندگی در کشور است. صدور ۱۵۷ میلیون برگه جریمه برای خودروهای متخلف در سال ۱۴۰۲ موید این واقعیت است.
عضو کمیسیون عمران مجلس بر این باوراست که کیفیت پایین خودروهایی که از سوی کارخانجات داخلی تولید می شود را از دیگر عوامل موثر در افزایش تلفات جاده ای ؛ و عدم کیفیت خودرو بیشترین سهم در افزایش آمار تلفات انسانی در تصادفات دانست
به اعتقاداین نماینده مردم در مجلس دوازدهم ، متاسفانه تاکنون تولیدکنندگان در حوزه کیفی سازی اقدامات خوبی انجام نداده اند و این موضوع علی رغم این رخ می دهد که نمایندگان سالهاست خواهان افزایش کیفیت خودروها هستند.
به گفته بدری بر این اساس واردات خودرو می تواند کمک شایانی به کاهش تلفات کند زیرا ایمنی خودروهای خارجی بالاتر بوده و از استاندارد بهتری برخوردار هستند. متاسفانه دولت ها نیز از ظرفیت قانونی ایجاد شده برای واردات خودرو نیز بهره خوبی نبرده اند.
آمارها نشان میدهند که در دوران کرونا، مرگومیر ناشی از تصادفات کاهش یافت، اما پس از سال ۱۴۰۰ این روند بار دیگر صعودی شد. آمار مرگومیر در تصادفات طی یک دهه اخیر، سالانه حدود ۱۷ هزار نفر بوده است، اما هماکنون این عدد به ۲۰ هزار نفر در سال رسیده که رقمی غیرقابل قبول است.
در این راستا محسن حاجیمیرزایی رئیس دفتر رئیسجمهور با اشاره به اینکه تصادفات رانندگی یکی از چالشهای مهم کشور با تبعات اقتصادی و اجتماعی سنگینی است، اعلام کرد : مطالعات نشان میدهد که سالانه ۶ تا ۸ درصد از تولید ناخالص داخلی تحت تأثیر سوانح رانندگی و جبران هزینه ها و خسارت های ناشی از تصادفات می شود.
به عقیده وی بخش مهمی از علل وقوع تصادفات به نوسازی ناوگان حملونقل، بهبود زیرساختهای جادهای و افزایش آگاهی رانندگان مربوط میشود که شناسایی و اصلاح نقاط حادثهخیز، حضور مؤثر پلیس و حتی تدابیر سادهای مانند نصب چراغهای راهنمایی و ماکت خودروهای پلیس در کاهش آمار تصادفات و خسارت های ناشی از آن تأثیر بسزایی دارد.
حاجیمیرزایی معتقد است یکی از مهمترین راهکارها برای ارتقای ایمنی جادهها، آموزش صحیح و فرهنگسازی است. آگاهیبخشی از سنین پایین و اجرای قوانین سختگیرانه میتواند تأثیر بسزایی در کاهش تصادفات داشته باشد. همچنین، نظارت مستمر بر عملکرد رانندگان، بهویژه رانندگان جوان و کمتجربه، امری ضروری است که باید مورد توجه قرار گیرد..
این در حالیست که در بسیاری از کشورها، ارزیابیهای روانشناختی و شناختی رانندگان بهصورت مستمر انجام میشود. بهجای اعمال ممنوعیتهای کلی برای رانندگانی که ممکن است دچار مشکلات روانی باشند، باید نظارت دقیقتری بر عملکرد رانندگان اعمال شود. ارزیابیهای دورهای، بررسی وضعیت سلامت روان پس از تصادفات و ارائه حمایتهای لازم به افراد آسیبدیده، از جمله اقداماتی است که میتواند به کاهش سوانح جادهای کمک کند.
به گفته سردار حسن مومنی جانشین پلیس راهور فراجا توجه نکردن به جلو و خستگی ازعوامل اصلی تصادفات در جادهها است.
وی با توجه به آمارهای به دست آمده اظهار داشت: در ۲۲ سال گذشته، بیش از ۴۷۰ هزار نفر در حوادث ناشی از تصادفات جادهای جان خود را از دست دادند و بیش از ۶ میلیون نفر در طول این سالها مجروح شدند.
وی بر این اعتقاد است، توجه نکردن به جلو توسط رانندگان در نوروز ۱۴۰۲ حدود ۳۹ درصد و در نوروز ۱۴۰۳ حدود ۴۴.۵ درصد تصادفات جادهای را به همراه داشته است.
سردار مومنی با اشاره به اهمیت آموزش در سطوح مختلف جامعه، اذعان داشت: فرهنگسازی در حوزه رعایت قوانین و مقررات رانندگی باید توسط تمامی دستگاههای خدماترسان و آموزشمحور انجام شود، که جمعیت هلالاحمر یکی از جمله دستگاههای دغدغهمند و همیشه همراه در بحث پیشگیری و کاهش تلفات جادهای است.
جانشین پلیسراهور فراجا براین باور است جمعیت هلالاحمر با نقش محوری که در حوزه آموزش همگانی دارد، در بحث فرهنگسازی در مباحث ترافیکی بسیار میتواند به پلیس کمک کند، که این مهم می تواند با امضای تفاهمنامه همکاری مشترک، بهرهمندی از تمامی ظرفیتها، برای رسیدن به هدف نهایی یعنی کاهش درصد تصادفات جادهای اتفاق بیافتد.
با رعایت احتیاط و آگاهی از نکات ایمنی، میتوان از وقوع بسیاری از تصادفات جلوگیری کرد. پویش «نه به تصادف!» سعی دارد تا فرهنگ ایمنی جادهای را در میان عموم مردم نهادینه کند. با آموزش و رعایت نکات ایمنی، میتوان شاهد کاهش حوادث جادهای و نجات جان انسانها بود.
رانندگی صرفاً یک مهارت فنی نیست، بلکه مسئولیتی اجتماعی است که رعایت اصول آن میتواند جان بسیاری را نجات دهد. با افزایش نظارت، آموزشهای مداوم و پذیرش مسئولیت فردی، میتوانیم گامی مؤثر در جهت کاهش تصادفات جادهای برداریم و جامعهای ایمنتر داشته باشیم.