افت سنگین شاخص ها، بورس را سیاه پوش کرد
- شناسه خبر: 7768
- تاریخ و زمان ارسال: 18 اردیبهشت 1403 ساعت 10:52
- منتشرکننده: بشارت آنلاین
گزارش«بشارت نو» ازافزایش نرخ خوراک گاز:
افت سنگین شاخص ها، بورس را سیاه پوش کرد
مونا ربیعیان/هدنبال انتشار نامه افزایش نرخ خوراک گاز شرکتهای پتروپالایشی و سایر صنایع بعد از ۵۰روز، مشخص شد دلایل افت سنگین شاخص بورس در ۱۷اردیبهشت امسال ناشی از این اطلاعات نهانی بوده است.
بهدنبال انتشار نامه افزایش نرخ خوراک گاز شرکتهای پتروپالایشی و سایر صنایع بعد از ۵۰روز، مشخص شد دلایل افت سنگین شاخص بورس در ۱۷اردیبهشت امسال ناشی از این اطلاعات نهانی بوده است. بر همین اساس روز گذشته سازمان بورس اعلام کرد تمام معاملات ۱۷ اردیبهشت را بررسی و اسامی متخلفان را اعلام خواهد کرد.
۱۷ اردیبهشت امسال و در شرایطی که شاخصهای بورس به سرعت در حال رشد بودند ناگهان روند صعودی متوقف و شاخص بورس با نزولهای سنگینی مواجه شد. شدت نزول به حدی بود که یک روز بعد یعنی در روز ۱۸اردیبهشت شاخص بورس سومین نزول کل تاریخ بازار سرمایه را ثبت کرد و ظرف چند ساعت بیش از ۵۵۰هزار میلیارد تومان از ارزش کل سهام شرکتهای بورس کاسته شد. این روند نزولی از آن زمان تاکنون ادامه یافته و در این مدت شاخص بورس نتوانسته بار دیگر وارد یک ترند صعودی شود.
آمارها نشان میدهد در این مدت بیش از ۱۸۰۰هزار میلیارد تومان از ارزش بازار سهام کاسته ۲۴هزار میلیارد تومان نقدینگی سهامداران خرد از بازار سهام خارج شده و راهی صندوقهای با درآمد ثابت شده است. این روند نزول همچنین به افت ۱۵درصدی بازده منجر شد.
میزان نزول قیمت سهام برخی شرکتها تا ۳۵درصد بوده است. در چنین شرایطی اواخر هفته گذشته نامهای با امضای محمد مخبر معاون اول رئیسجمهوری منتشر شد که نشان میداد دلایل نزول ناگهانی شاخص بورس تصویب نرخهای جدید خوراک گاز صنایع بوده که بیش از ۵۰روز مسکوت مانده بود.
در 17 اردیبهشت چه اتفاقی رخ داد
معاون نظارت بر بورس ها و ناشران و مدیر نظارت بر بورس ها با اشاره به وقایع رخ داده در تاریخ ۱۷ و ۱۸ اردیبهشت سال گذشته، مجموعه اقدامات سازمان بورس بعد از تاریخ مذکور را شرح دادند.
رضا عیوضلو با اشاره به وقایع 17 اردیبهشت سال گذشته و انتشار با تاخیر مقدار مصوب نرخ خوراک گفت: مجموعه اقدامات سازمان بورس بعد از تاریخ مذکور نیاز به ارائه دارد. بعد از آنکه در تیرماه مصوبه نرخ خوراک منتشر شد، همکاران ما در نظارت بر بورس ها معاملات در آن تاریخ 17-18 را بررسی کردند. بررسی ها در چند بعد بود که کلیات آن را مطرح میکنم.
وی ادامه داد: اولین کار بررسی معاملات اشخاصی بود که در لیست دارندگان اطلاعات نهانی بودند، بود که آی پی این افزاد بررسی شد. قصد ما این بود که افرادی که مضنون به معامله بر اساس اطلاعات نهانی بودند بررسی شود.
عیوضلو گفت: از بررسی های صورت گرفته، موضوع چشم گیری عاید نشد و ما گام بعدی را شروع کردیم. که بررسی لیست افرادی بود که در تاریخ مذکور بیشترین فروش را داشتند که بالغ بر 2400 شخص حقیقی و حقوقی بودند که مجدد آن ها هم فیلتر شدند و در نهایت به لیست 500 نفره رسیدیم و الگوی معاملاتی افراد را بررسی کردیم. در نهایت به یک لیست 40 نفره از افراد رسیدیم که مشکوک به استفاده از اطلاعات نهانی در تاریخ 17-18 اردیبهشت بود.
معاون نظارت بر بورس ها و ناشران گفت: این لیست به مرجع قضایی ارسال شد و آن مرجع هم بررسی های خودش را آغاز کرده و اسلاعات تکمیلی را از ما گرفته است.
عیوضلو در پاسخ به سوال مبنی بر اینکه آیا خود سازمان بورس ظرفیت نظارت و بررسی کد های حقوقی و حقیقی را در خود سازمان دارد یا خیر گفت: به هر حال چون این موضوع به مراودات مالی افراد بر میگردد لازم بود تا با مراجع قضایی ورود کنند اما این بررسی صورت گرفته که فروش حقوقی ها در چه صنایعی صورت گرفته است و ممکن است حقوقی ها فروش در صنایعی داشته باشند اما در صنعتی که نامه به آن مربوط بود فروش قابل توجهی نداشته اند.نکته ی دیگر اینکه پرتفو ی حقوقی ها شفاف است و قابل پیگیری است و سعی شده بررسی جامع در خصوص آن ها صورت گیرد.
بررسی های سازمان برای روزهای 17 الی 18 اردیبهشت
قادر معصومی، مدیر نظارت بر بورس ها نیز با اشاره به مجموعه اقداماتی که توسط سازمان بورس بعد از تاریخ مذکور انجام داده است، گفت: مجموعه فعالیت های سازمان بورس عبارت است از: 1-بررسی مجدد کلقه هشدارها و تریگر های نظارتی2- شناسایی ای پی سازمان برنامه و بودجه و نهاد ریاست جمهوری و …3- تهیه گزارش ماتریسی از معاملات 4-انجام مکانبه در خصوص اخذ فهرست کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی درگیر در فرایند مصوبه نرخ خوراک5- تهیه فهرست اشخاص با بیشترین خالص ارزش افزوده فروش در روز 17-18 اردیبهشت7- تحدید جامعه اماری کد های حقیقی مشکوک8- انجام 16 فقره مکانبه با نهادهای دولتی که ظن اطلاع از مصوبه مذکور را داشتند 9- انجام 6 فقره مکاتبه با نهاد های دولتی در خصوصی اعلام فهرست دارندگان اطلاعات نهانی 40 نفر به مراجع قضایی احضار شدند.
انتشار اسامی بعداز دستور قوه قضاییه امکان پذیرخواهد بود
مدیر امور حقوقی و انتظامی سازمان بورس در نشست خبری گفت: با پیگیری های لازمی که انجام شد گره هابی وجود داشت و درخواست بر این بود که موضوع این اتفاق موضوعیت که جنبه های فنی دارد از دادستان کل کشور درخواست بازرسی های غیر بازاری داشتیم.
در ادامه افزود: بعد از ١ مرداد تحقیق های گسترده ای انجام شد و باتوجه به ابهامات پرونده از بانک مرکزی استعلاماتی شده که علاوه بر آن به مقامات امنیتی دستوراتش ابلاغ شده است و اختیار بسیاری از موارد خارج از بحث نظارت سازمان است.
وی گفت: امیدوار هستیم و همچنین با پیگیری های لازم از مابقی واحد های نظارتی امید بر این است که این موضوع هرچه سریعتر حل شود.
مدیر امور حقوقی و انتظامی سازمان بورس درخصوص اطلاعات 17 اردیبهشت ماه در نشست خبری گفت :مسئولیت یک سری از اطلاعات بر عهده سازمان نیست. و از سوی جوانب دیگر باید بررسی شوند.
رضا جوانمردی در ادامه افزود: در صورت جمع بندی نیازمند تحقیقات دیگری هستیم که نهاد های امنیتی در حال بررسی آن هستند.
وی درخصوص انتشار اسامی متخلفین گفت: لیست انتشار اسامی هم در صورتی امکان پذیر است که دستور قضایی وجود داشته باشد یا اینکه تخلف آن ها محرز شود.
لازم به ذکر است مشخصا مکاتبات با وزارت اقتصاد، بانک مرکزی و دولت بوده است و بین این سه ارگان بانک مرکزی هیچ پاسخی نداده است.محمد جوانمردی، معاونت حقوقی، مدیر امور حقوقی و انتظامی سازمان بورس در نهایت اعلام کرد که 40 نفر متهم شامل اشخاص حقیقی و حقوقی به دستگاه قضایی احضار شدند.