ایران باوجود عهد شکنی افغانستان؛ راه طالبان را به چابهار هموار می کند!
- شناسه خبر: 6476
- تاریخ و زمان ارسال: 21 اسفند 1402 ساعت 11:03
- منتشرکننده: بشارت آنلاین
گزارش «بشارت نو» از رویای ۳۵ میلیون دلاری طالبان در چابهار در بحبوحه انتخابات:
ایران باوجود عهد شکنی افغانستان؛ راه طالبان را به چابهار هموار می کند!
اوایل اسفندماه سال جاری خبر رسید که سرمایهگذاری ۳۵ میلیون دلاری بخش خصوصی افغانستان در ایران از چابهار آغاز شد. در همین خصوص سفیر جمهوری اسلامی ایران در افغانستان گفت:« هیات تجاری و اقتصادی افغانستان در سفر به چابهار سرمایه گذاری ۳۵ میلیون دلاری در زمینه اجرای پروژه تجاری، مسکونی و اداری را آغاز کرد.» در حالی که در خصوص به رسمیت شناختن طالبان به عنوان یک دولت اتفاق نظری وجود ندارد دولت ایران خبر از سرمایه گذاری طالبان در ایران میدهد. داستان در نقطهای دردناکتر میشود که علی رغم تعهدات و قراردادهای میان ایران و افغانستان، مدتها است حق آبه هیرمند توسط طالبان تامین نمیشود. عدم تامین حق آبه ایران مشکلات محیط زیستی بسیاری را به وجود آورده و جان بسیاری از مردمان این منطقه را در معرض خطر قرار دادهاست. در این شرایط مبنای همکاری ۳۵ میلیون دلاری ایران با طالبان چیست؟ آیا قرار است ایران به محل رویا پردازی طالبان تبدیل شود؟ 26 دی ماه الجزیره طی گ زارشی اعلام کرد که مقامات طالبان از طریق مذاکره با تهران، تمایل دارند بندر چابهار را توسعه دهند تا از آن برای صادرات و واردات استفاده کنند. دولتمردان عادت دارند که به صورت غیر شفاف تصمیمگیری کنند اما در خصوص بحث حضور طالبان در چابهار نیاز است که افکار عمومی آگاه شود. زیرا بسیاری چنین اقدامی را باج دادن ایران به افغانستان میدانند.
خطر حضور طالبان در چابهار را جدی بگیریم
محمدرضا شوق الشعراء نویسنده و فعال اجتماعی در این باره نوشته است: طالبان قرار است در راستای تداوم سیاستهای ضدایرانی دولتمردان، سی و پنج میلیون دلار در امر ساخت مراکز تجاری و اداری چابهار سرمایهگذاری کنند؛ این یعنی پول طالبان و نیروهای کارگری طالبان که تعدادشان هم در ایران زیاد است، جای پایی برای خود در سواحل دریای عمان باز میکند. این حضور و سرمایهگذاری برای تمامیت ارضی ایران خطر کمی نیست و مهمتر اینکه چرا باید کار ایران ثروتمند به جایی برسد که محتاج و نیازمند سرمایهگذاری طالبان در ایران باشد آن هم در بخش ساخت و ساز.
در اولین قدم دولت و وزارت امورخارجه ایران باید نسبت به تغییر سفیر ایران در افعانستان که این دسته گل را به آب داده اقدام، و مدیران منطقه آزاد چابهار و استانداری سیستان و بلوچستان و دولت این قرارداد را فسخ و از ملت ایران به خاطر این توهین عذرخواهی کنند و بگویند دلیل این همه باجی که به طالبان میدهند چیست!؟ طالبانی که هنوز هم در دادن حقآبه ایران کوتاهی میکند و قرار هم نیست که حقآبهای به ایران بدهد.
به راستی بعضی از مسئولان و مدیران، چه فکری کردند که با سرمایهگذاری طالبان در چابهار موافقت و بهنوعی آقاخان نوری را در تاریخ رو سفید کردند!؟
افغانستان حق ایران را نمیدهد حالا برای سرمایه گذاری آمده است؟
هیرمند یا هلمند نام رودی است که از ولایت هلمند افغانستان روان شده و به دریاچه هامون که دریاچهای مشترک میان کشور افغانستان و ایران است میریزد. رود بزرگ هیرمند از رودهای پرآب افغانستان و آسیا بهشمار میرود که سالانه میلیاردها متر مکعب آب در آن جریان مییابد و طول آن هزار و صد کیلومتر میباشد. این رود از بلندیهای کوه بابا در ۴۰ کیلومتری غرب کابل از رشتهکوه هندوکش در افغانستان سرچشمه میگیرد و وارد دریاچه هامون که دریاچهای مشترک میان کشور افغانستان و کشور ایران است میشود. در حالی دولت جدید افغانستان حقابه هیرمند را نمیدهد که تصاویر ماهواره ای ورودی رودخانه هیرمند به سد کجکی، افغانستان را پرآب نشان می دهد. از دوران قاجار اختلاف افغانستان و ایران برای تامین حقآبه هیرمند مطرح است و با حضور طالبان در افغانستان این اختلاف پررنگ تر شد. تمام وعدههایی دولت مردان ایرانی برای تامین حق آبه هیرمند ناتمام مانده زیرا مذاکرات با افغانستان به نتیجهای نرسیده است. در زمینه تامین حق آبه هیرمند همواره ما شاهد عهدشکنی افغانستان بوده و هستیم و در این جاست که مسئولین کشور باید توضیح دهند که چرا برای گرفتن حق ایران از افغانستان ارادهای قوی ندارند؟ سرمایهگذاری طالبان در چابهار به نفع افغانستان است یا ایران؟ بدعهدی این کشور در تامین حق آبه هیرمند که با جان مردم منطقه در ارتباط است باعث نشده است مسئولان ایران قدری در این سرمایه گذاری تردید کنند؟ حضور طالبان در چابهار آیا موجب افزایش حضور مهاجران غیرقانونی افغانستانی در ایران نمیشود؟ اگر روند مهاجرت غیرقانونی افغانستانی ها به ایران افزایشی باشد چه کسی به فکر از بین رفتن توازن جمعیتی کشور خواهد بود؟
طالبان حقآبه ایران را با وقاحت نمی دهد
کار به جایی رسیده که صدای مسئولان محیط زیستی کشور نیز بلند شدهاست؛ فریاد کارشناسان که شنیده نشد امیدواریم صدای رئیس کمیسیون محیط زیست به گوش مسئولان حوزه دیپلماسی برسد.
سمیه رفیعی رئیس کمیسیون محیط زیست در مجلس شورای اسلامی به در این باره گفت: «از آغاز حضور در مجلس شورای اسلامی پیگیری های بسیاری برای تامین حقابه آب هیرمند داشته ایم و تلاش کرده ایم تا در راستای اجرای صحیح دیپلماسی محیط زیست و دیپلماسی آب حتما این حقابه برای ایران تامین شود .در بحث مذاکرات با طالبان باید با توجه به شرایط خاصی که این کشور دارد پیگیری های صورت بگیرد که مقامات این کشور را مجاب به تامین حقابه کند.هر چند این حقابه حق طبیعی ایران است و ما تلاش داریم تا با اجرای دیپلماسی آن را محقق کنیم.»