اینترنت در غزه، مرگبار و ناجی!
- شناسه خبر: 10900
- تاریخ و زمان ارسال: 4 مهر 1403 ساعت 13:42
- منتشرکننده: بشارت آنلاین
شاهد هاشمی زاده، مترجم/ جنگ در غزه خلیل سلیم را مجبور به فرار از خانهاش کرد. او در حالی که آتش جنگ در سراسر غزه شعله ور بود ناامیدانه بدنبال این بود که جای امنی برای خانواده اش پیدا کند، اما چگونه میتوانست مطمئن شود که مسیر درستی را انتخاب کرده و آنها را به عمق خطر نمیبرد؟
خلیل به اطلاعات به روز نیاز داشت و به همین علت مجبور بود آنلاین شود و حساب های رسمی رسانه های اجتماعی ارتش اسرائیل و سایر منابع آنلاین را بررسی کند. سلیم می گوید باید اینترنت را دنبال می کردیم، اخبار و گزارش ها و حتی نظرات مردم در فیس بوک را می دیدیم تا ببینیم مردم چه می نویسند و چه راهکارهایی دارند. اما حجم خرابی ها و ویرانی های ناشی از جنگ بسیار بود و خلیل سلیم و هزاران نفر مثل او نمی توانستند به اینترنت متصل شوند انگار در تاریکی بدون هیچ راه مطمئن و امنی رها شده بودند. خلیل اضافه می کند “برای ما آواره های جنگی بسیار سخت بود که روزها را بدون اینترنت بگذرانیم درحالی که واقعا برای کسب خبر و اطلاعات به آن نیاز داشتیم. واقعا برایم غم انگیز بود که ارتش اسرائیل دستورالعمل هایی را در صفحه فیس بوک خود قرار می داد و ما حتی اینترنت نداشتیم تا به آن دسترسی پیدا کنیم.”
در خرابههای غزه جامانده از تهاجم اسراییل، دسترسی به اینترنت بسیار دشوار و خطرناک است، اما مهندسان فلسطینی و فعالان فناوری از هرراهی بدنبال این بودند و هستند که کورسوی امیدی برای تنفس آنلاین مردم پیدا کنند و اطمینان حاصل نمایند که این منطقه در محاصره تاریکی کامل بدون اینترنت قرار نمی گیرد. برای هزاران نفر ساکنان جنگ زده، اینترنت یک راه حیاتی برای ارتباط با خودشان و جهان پیرامونی آنهاست. اما حفظ این اتصال هزینه دارد و خطرات آن برای کاربران ناامیدی که برای دریافت سیگنال به مناطق مرتفع تر می روند یا مهندسانی که برای تعمیر کابل ها یا دکل های مخابراتی آسیب دیده به مناطق خطرناک سفر می کنند، بسیار مرگبار است.
به گفته پزشکان، در ماه می سال جاری میلادی (اردیبهشت)، ارتش اسراییل به گروهی از مردم که در بیرون مغازه ای در شهر غزه برای دریافت سیگنال اینتنرت گردآمده بودند حمله کرد. این گلوله باران سه نفر را کشت و بیش از 20 زخمی به جا گذاشت. خلیل سلیم می گوید “آن افراد مثل آب و غذا به اینترنت نیاز داشتند.” یک مهندس فناوری اطلاعات در تماس تلفنی از المواسی، منطقه ای در حومه غربی خان یونس می گوید بدون اینترنت، زندگی معنایی ندارد و مانند زندان است.
مهندسان جان خود را به خطر می اندازند
خدمات مخابراتی در غزه حتی قبل از جنگ هم شکننده و ناپایدار بود. گزارش بانک جهانی از اوایل سال جاری نشان داد که این منطقه تنها مکانی در جهان است که هنوز به فناوری منسوخ G 2 متکی است و هیچ پوشش پهنای باند برای تلفن همراه ندارد.
پالتل، بزرگترین ارائهدهنده مخابرات منطقه غزه، بیش از 10 آسیب خیلی جدی و کلی در ارائه خدمات را از 7 اکتبر (حمله حماس) گزارش کرده است. علیرغم نبردهای مداوم بین نیروهای اسرائیلی و شبه نظامیان حماس، مهندسان مخابرات برای بازگرداندن و تداوم خدمات مخابراتی تلاش می کنند و چند نفر نیز به هنگام تعمیر زیرساخت های آسیب دیده کشته شده اند. هانی عالمی که سرپرستی شرکت Coolnet در شرق بیتالمقدس را برعهده دارد می گوید که یکی از تیمهای او که در مرکز غزه کار میکرد در حمله مشکوک اسرائیلی ها مورد اصابت قرار گرفت که طی آن حمله دو مهندس کشته و یک نفر مجروح شد. او اضافه می کند شخصا قبل از هرگونه اقدامی با ارتش اسرائیل هماهنگ کرده است.
وی می گوید آنها از همان اول به ما چراغ سبز نشان دادند ولی بعد از آن در حالی که خودرو در مسیر مشخص حرکت می کرد، آن را هدف قرار دادند. هرچند ارتش اسراییل در پاسخ این اظهارات مدعی شده است از قوانین بین المللی پیروی می کند و اقدامات احتیاطی ممکن را برای کاهش آسیب غیرنظامیان انجام می دهد. برخی از فعالان اینترنت از اسرائیل خواسته اند که با طولانی شدن جنگ، آتش بس دیجیتالی را رعایت کند.
برت سولومون، مدیر اجرایی سابق ناظر حمایت از اینترنت Access Now می گوید “آتشبس دیجیتال باید به توافقهای آتشبس سنتی الحاق شود و همه چیز از اتصال تا سانسور را در بر بگیرد.” خلیل سلیم اکنون در حالی که سعی می کند زندگی خود را در خانه ای نیمه ساز نزدیک دریا از سر بگیرد، بیشتر از همیشه احساس انزوا می کند. او از این ناراحت است دیگر نمی تواند از eSIM خود استفاده کند زیرا از دکل های مخابراتی اسرائیل بسیار دور شده است. به جای آن، او باید به افراد محلی متکی باشد که هزینه های گزافی را برای آنلاین شدن دریافت می کنند. همچنین دریافت تاییدیه های لازم برای اتصال به اینترنت ممکن است تا یک ماه طول بکشد. خلیل سلیم دوست دارد کسب و کار فناوری اطلاعات خود را دوباره راه اندازی کند تا بتواند مخارج خانواده اش را تامین کند. اما بدون اینترنت، هیچ کاری وجود ندارد وسط مهلکه جنگ، آنها به روزنه آنلاین بودن وابسته اند. همان اندازه که پیداکردن غذا و دارو و جان پناه برای زنده ماندن در این جنگ ضروری است، دست یافتن به اینترنت و آنلاین ماندن هم برای آوارگان جنگ حیاتی است. در غزه، روشن نگه داشتن اینترنت می تواند به قیمت جان آوارگان و دیگران تمام شود، اما حکم ناجی این جنگ زدگان را نیز دارد. اینترنت در غزه ناجی مرگباری است.
گزارش بالا به قلم نازیه اوسیران و آدام اسمیت نوشته شده که با ترجمه شاهد هاشمی زاده منتشر می شود.