تاثیر افکار عمومی بر سیاستهای ارزی
- شناسه خبر: 7886
- تاریخ و زمان ارسال: 23 اردیبهشت 1403 ساعت 11:40
- منتشرکننده: بشارت آنلاین
تاثیر افکار عمومی بر سیاستهای ارزی
ایمان زنگنه / کارشناس بانکی
اگر بخواهیم به ارز به عنوان یک دارایی نگاه کنیم، باید بدانیم که افکار عمومی چه فکری درمورد آن میکنند تا متوجه برآیند نگاه افراد جامعه نسبت به آینده نرخ ارز شویم. این موضوع تاثیر مستقیمی بر برنامهریزی ارزی بانک مرکزی و سیاست گذار دارد.
فعالان اقتصادی هوشمند هستند زیرا در زمانهایی که ما مدیریت صحیح انجام داده ایم، جامعه پذیرفته و با آن همراهی کرده است. به عنوان مثال در همین جنگ غزه دیدیم که مردم صدای بانک مرکزی را شنیدند و به نظر من در این زمینه یک مدیریت موفق شکل گرفت که میتواند به عنوان تجربهای برای دستگاههای دیگر باشد.
متاسفانه تا به امروز در حوزه اقتصادی دنباله رو مسائل ارزی بودیم، یعنی زمانی که در این حوزه تلاطمی به وجود میآمد، بانک مرکزی به دنبال رفع آوار بود، ولی در دوره جدید یک شخص اقتصاد خوانده به بانک مرکزی آمد که علاوه بر نگاه مالی به حوزه ارزی، یک نگاه اقتصادی هم دارد و میداند که نرخ ارز متاثر از انتظارات تورمی است وچگونه باید آن را هدایت کرد.
فردی که امروز سکاندار بانک مرکزی است، تجارب ارزشمندی دارد و اقتصاد کلان را به طور کامل میشناسد و قائل به این است که انتظارات تورمی میتواند سیاستهای بانک مرکزی را تحت تاثیر قرار دهد. همچنین ایشان به عنوان رئیس کل بانک مرکزی، اثرگذاری لازم را هم در کشور دارد؛ یعنی هرزمان که لازم باشد به افکار عمومی توضیحاتی را به عنوان فرد سیاست گذار ارزی و پولی ارائه میدهد.
آقای فرزین میداند چه سیاستهای را باید اتخاذ کند تا افکار عمومی اقناع شود. وقتی فعالان اقتصادی ببیند بانک مرکزی برنامهای برای مدیریت بازار ارز دارد، به این تصمیمات تکیه میکنند و حاصل این اتفاق باعث اعتماد دوسویه میشود.
یعنی فعال اقتصادی میداند که بانک مرکزی برنامه دارد و قرار است شرایط میان مدت یا کوتاه مدت با ثباتی تجربه شود، در نتیجه روی همین مسئله برنامه ریزی میکند؛ اما اگر فعال اقتصادی بداند بانک مرکزی برنامهای در کوتاه مدت ندارد، نه تنها سرمایهگذاری نمیکند بلکه شاهد خروج سرمایه و نرخ منفی انباشت سرمایه خواهیم بود.
تصمیمات بانک مرکزی باید سرمایه اجتماعی این نهاد را افزایش داده و سبب جلب اعتماد مردم شود. نباید مردم احساس کنند که در یک نهادی تصمیم ناگهانی اتفاق بیفتد.
در ارتباط با مسئله انتظارات تورمی، اول باید بدانیم که آیا مسائل تورمی متاثر از انتظارات هستند یا خیر که موضوع مهمی است. ما افراد بسیاری را داریم که نمیپذیرند انتظارات امکان دارد معادلات اقتصادی را برهم بزند. این موضوع جدیدی در اقتصاد کلان است که مقالههای مختلفی هم در مورد آن نوشته شده است. هر زمانی که انتظارات مثبتی شکل بگیرد، اثرگذاری سیاست گذار در حوزههای مختلف بیشتر میشود.