توطئه هک برای ضربه به رفاه مردم
- شناسه خبر: 3889
- تاریخ و زمان ارسال: 27 آذر 1402 ساعت 22:05
- منتشرکننده: مدیریت

معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی در گفتگو با صداوسیما اعلام کرد که ۶۰ درصد پمپ بنزینها با چالش کارتخوانهای سوخت مواجه شدهاند که با قطع کردن ارتباط جایگاهها با سامانه مرکزی تدریجا به صورت آفلاین و با نرخ دوم در حال سوخرسانی هستیم.» در اطلاعیه شرکت نفت هم به «توطئه معاندان برای تحتالشعاع قرار دادن رفاه و آسایش مردم» اشاره شد. اما واکاوی ماجرای هک پمپ بنزین ها به سال ۱۴۰۰ بر می گردد.
روز پنجم آبان 1400 اولین هک جایگاههای عرضه سوخت رخ داد و در آن زمان نیز سر و صدای زیادی به راه افتاد، شایعاتی نیز آن زمان درخصوص افزایش قیمتها مطرح شد که توسط مسئولان تکذیب شد. در آخر هم روشن شد که موضوع یک شیطنت و هک سیستم سوخت رسانی بوده که به سرعت نیز برطرف شد اما تنش و شایعات ناشی از آن تا چند روز بر سر زبانها بود.
روز گذشته پس از دوسال ماجرای هک جایگاههای عرضه سوخت تکرار شد. اینبار مسئولین از همان ابتدا اعلام کردند که گرانی در کار نیست و جایگاههای عرضه سوخت هک شده و شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی به دنبال رفع آن است. شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی در پی اختلال در جایگاههای عرضه سوخت اعلام کرد: کارگروههای تخصصی برای رفع اختلال در کوتاهترین زمان ممکن تشکیل شده است و تا زمان رفع مشکل و اتصال دوباره سامانه سوخت، توزیع فرآوردههای نفتی بهصورت آفلاین انجام خواهد شد. اطلاعیه شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران به شرح زیر است: «به اطلاع عموم هموطنان شریف ایران میرساند نظر به بروز اختلال فنی در بعضی جایگاههای عرضه سوخت کشور ناشی از توطئه معاندان برای تحتالشعاع قرار دادن رفاه و آسایش مردم، تا اطلاع ثانوی عرضه فرآوردههای نفتی در جایگاههای عرضه سوخت، بهصورت آفلاین انجام خواهد شد. شایان ذکر است کارشناسان و کارگروههای تخصصی در حال رفع مشکل هستند و تا ساعاتی دیگر همه جایگاهها به وضع عادی بازخواهد گشت و روند سوختگیری عادی خواهد شد. شایان یادآوری است سهمیه سوخت هممیهنان در کارت سوخت آنها محفوظ است و پس از رفع مشکل قابل استفاده خواهد بود.»
مشکل جایگاههای سوخت به زودی برطرف میشود
سخنگوی صنف جایگاهداران سوخت با تاکید بر اینکه تغییر قیمتی در بنزین و گازوئیل نداریم، گفت: ساعاتی قبل اختلالی در جایگاههای سوخت ایجاد شد که اکنون مشکل نرمافزاری در این جایگاهها در دست بررسی است و مشکلی در عرضه سوخت به صورت آزاد وجود ندارد. رضا نواز اظهار داشت: از صبح روزگذشته گزارشهایی داشتهایم که در برخی از جایگاههای سوخت از سراسر کشور سامانه هوشمند سوخت با مشکل نرمافزاری مواجه شده است. وی افزود: زمانی که مشکل نرمافزاری در جایگاهها ایجاد شود، امکان عرضه سوخت با کارت سوخت وجود ندارد از این رو باید یک سری اقدامات به صورت آفلاین برای عرضه بنزین آزاد صورت بگیرد تا عرضه سوخت در جایگاهها به مدار بازگردد و مشکل نرمافزاری حل شود. سخنگوی صنف جایگاهداران سوخت با بیان اینکه مشکل نرم افزاری در حال رفع است گفت: تا ساعات آینده جایگاههای عرضه سوخت بنزین و گازوییل به مدار باز میگردد و اکنون برای رفع نیاز مردم به صورت مقطعی، عرضه سوخت به صورت آزاد صورت میگیرد. وی تاکید کرد: رفع این مشکل نیازمند بررسی دقیق، علتیابی و ریشهیابی است ضمن اینکه در گذشته نیز این اختلال نرم افزاری رخ داده بود. نواز با تاکید بر اینکه تغییر قیمتی در دستور کار نیست گفت: جایگاههای سوخت در سراسر کشور به لحاظ موجودی مخازن درمورد بنزین و گازوئیل مشکلی ندارند همچنین برای سهمیههایی که در کارتهای سوخت وجود دارد، مشکلی پیش نمیآید. سخنگوی صنف جایگاهداران سوخت از مردم درخواست کرد: اگر نیاز ضروری به سوخت ندارند به جایگاهها مراجعه نکنند و بعد از رفع مشکل در ساعات آینده به جایگاهها مراجعه کنند.
جایگاههای عرضه سوخت بهصورت آفلاین عملیاتی میشوند
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی در تشریح چالش کارتخوانهای جایگاههای عرضه سوخت کشور گفت: فرآیند ارتباط آفلاین بین جایگاههای عرضه فرآورده و سامانه هوشمند سوخت بهتدریج در حال انجام است و تلاش میکنیم در کمترین زمان ممکن این چالش برطرف شود. جلیل سالاری در گفتوگو با شبکه خبر سیما درباره جزئیات اختلال پیشآمده در جایگاههای عرضه سوخت کشور اظهار کرد: چالشی در مسیر فعالیت حدود ۶۰ درصد کارتخوانهای جایگاههای عرضه سوخت کشور اتفاق افتاده است که همکاران من با توجه به تجربهای که در این زمینه داشتند گروههای تخصصی را شکل دادند. وی افزود: بهمنظور اینکه اختلالی در سوختگیری ایجاد نشود، ارتباط میان جایگاههای عرضه فرآوردههای نفتی و سامانه هوشمند سوخت را قطع کردهایم و به تدریج و بهصورت آفلاین سوخترسانی در جایگاههای عرضه انجام میشود. مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ادامه داد: گروههای تخصصی در کل کشور شکل گرفته است و با توجه به اینکه در گذشته این موضوع را تجربه کردیم، همکارانم بهراحتی در حال اقدام هستند و مردم هم همکاری کنند که در ساعتهای آینده همه مجاری عرضه فعال شود. سالاری اظهار کرد: با توجه به چالشی که در سامانه کارتخوانها وجود دارد، سوختگیری بهصورت آفلاین انجام میشود و مردم میتوانند با نرخ دوم سوختگیری کنند و مانند دو سال گذشته سهمیه سوخت باقی است، پس از اینکه فرآیند بین سامانه هوشمند سوخت برقرار شد، فرآیند کارت سوخت فعال میشود. وی تصریح کرد: افزون بر اینکه به همکارانمان در مجاری عرضه اختیار دادیم در فرآیند آفلاین کردن این موضوع کمک کنند، گروههای تخصصی ما نیز در همه مناطق فعال شدهاند و به همه جایگاهها مراجعه میکنند تا ارتباط بهصورت دستی برقرار و سوختگیری انجام شود. مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی از مردم درخواست کرد در این مدت که فرآیند سوختگیری به حالت عادی بازگردد، همراهی لازم را داشته باشند. سالاری با بیان اینکه اولویت راهاندازی با جایگاههایی است که بیشترین مراجعه را دارند، یا بینراهی هستند، گفت: تیمهای این شرکت در کل کشور فعال هستند و مدیریت بحران در همه مناطق شکل گرفته است و بهتدریج این فرآیند اجرایی میشود. وی اظهار کرد: شماری از جایگاهها هماکنون فعال هستند و دیگر جایگاهها نیز بهتدریج عملیاتی میشوند.
انکارها به معنی ترس
محمد غرضی؛ وزیر پیشین نفت درخصوص اتفاق رخ داده در پمپ بنزینهای کشور به خبرنگار ما گفت: وقتی وزارت کشور و دستگاههای دیگر منکر گرانی میشوند باید اطمینان کرد که حمله سایبری اتفاق افتاده است. گفتنی است یک گروه هکری که پیش از این نیز به سامانههای آنلاین ایران حمله کرده بود، مسئولیت این اختلال را پذیرفته بود اما این گزارش ها تایید نشد مالک شریعتی، عضو کمیسیون انرژی مجلس در واکنش به این اختلال در شبکه ایکس وعده برخورد با مقصران را داد.🔴 منتشر شده در شماره 3251 روزنامه بشارت نو مورخ 1402/09/28