جامعه باید به سوی کنش مبتنی بر آگاهی و نه واکنش حرکت کند
- شناسه خبر: 6003
- تاریخ و زمان ارسال: 9 اسفند 1402 ساعت 11:52
- منتشرکننده: بشارت آنلاین
مشارکت در انتخابات از نگاه جهان بخش محبی نیا در گفتگوی اختصاصی با «بشارت نو» :
جامعه باید به سوی کنش مبتنی بر آگاهی و نه واکنش حرکت کند
زهر زارع / محبی نیا نماینده پنج دوره مجلس شورای اسلامی و استاد دانشگاه در ارتباط با وضعیت توسعه و حکمرانی با ما به گفتگو نشست او در این مصاحبه به لزوم توجه به حکمرانی خوب تاکید میکند و حکمرانی خوب را عامل رفع بسیاری از معضلات و مشکلات ساختاری و زیرساختی عنوان میکند او البته در جای دیگر از این گفتگو دیدگاه رهبر انقلاب را مهم و اجرای ان برای پیشرفت کشور را ضرورت دانست و گفت : اجرای فرامین رهبری علاج دردهای جامعه ماست. در ادامه این مصاحبه را بخوانید
آقای دکترمیزان تحقق برنامه ششم و ارزیابی شما از تحقق کمی و کیفی برنامه هفتم چیست ؟
ما در حوزه عمل به برنامه ریزی موفق نبوده ایم. یعنی از سال ۱۳۲۷ که برنامهریزی در ایران شروع شده ما به غیر از یکی دو برنامه آن هم در حد ۳۰ تا ۳۵ درد هیچ توفیقی نداشته ایم.
به نظرم مسئله برنامهریزی در دنیا الان سنتی شده،چراکه امروزه در دنیا از سیاست گذاری عمومی استفاده میکنند. برای اعمال اراده مردم برای تصمیم گیریها وتصمیم سازی و در نهایت این اواخر پدیدهای به نام حکمرانی به وجود آمده حکمرانی در ماهیت با سیاست گذاری بسیار جامع تر و غنیتر است فکر میکنم که رفتن به سوی برنامهریزی بارها در مصاحبه ها نشستهای کارشناسی عرض کردم به غیر از اینکه وقت را از ما بگیرد و این همه فرصت را بسوزانیم هیچ چیز عایدما نخواهد شد مثلاً در برنامهریزیها اینکه فلان روستا را گازکشی کنیم یا خیابانها را آسفالت کنیم یا خانه بهداشت برایشان درست کنیم اینها جزو مسائل مسلم دولت است و باید انجام بدهند اینها را به عنوان برنامه و به خورد کارشناسان و جامعه نظام دادن به جز بازی چیزی نیست.
برنامهریزیهایی که من قبلاً هم عرض کردم به ان صورت قبول ندارم. در حوزه حکمرانی ما باید بیاییم مسائل اساسی کشور را بشناسیم برای رسیدن به مسائل اصلی کشور و مشکلات را شناسایی کنیم برخورداریهای خود را ارزیابی و شناسایی کنیم بعداً با مداخله ذینفعان در امر آب، برق، امنیت، غذا، دارو اشتغال مسائل اجتماعی مبارزه با اعتیاد باهمه اینها فضایی به وجود بیاوریم که بتوانیم یک نگاه نو به اداره کشور بیندازیم نگاههای ما نگاههای دمده ، فرسوده و خسته است.با این وضعیت نمیتوانیم نهادها را در خدمت اهداف ملت قرار بدهیم یکی از دلایل اصلی عقب ماندگی ما در بعضی از حوزه ها بدون شک این است که نهادها و کارگزاران نسبت به آن اهدافی که باید در جامعه پی بگیرند آشنایی لازم و کافی را ندارند ابزارهایی که در تکنولوژیهای برتر وجود داردمثل هوش مصنوعی و خیلی از ابزارها مثل چت جی پی تی ماشینهای خودران و غیره آمده تکنولوژیهای قدیمی دیگر جوابگو نیست مدیریت برنامهریزی در واقع ابزارهای فرسوده و خسته است که به درد جامعه ما نخواهدخورد ما باید حکمرانی را در اداره مملکت مورد استفاده قرار بدهیم، نه اینکه تنها در سخنرانیها به حکمرانی اشاره کنیم. بعد وقتی از حکمرانی و مولفههایش زمینههای تاریخیاش یا نیازهای فعلیش از ابزار مولفههایش از ما سوال شود هیج چیز هم ندانیم. متاسفانه مراکز علمی و دانشگاهی ما هم در این زمینه کم کاری های جدی دارند مرکز پژوهش های مجلس کم کاری جدی دارد حوزههای تحقیقاتی دولت و نهادهای جمهوری اسلامی در این مسائل کم کاری دارد اما با توجه به یک تصمیماتی که اخیراً گرفته شده و دارد از امر حکمرانی از نقطه نظر قومی حمایت میکند ما بتوانیم حداقل این پدیده حکمرانی را در قالب متن و روایتهای علمی و هنری خودش به جامعه عرضه کنیم .
آقای دکتر بیاناتی که رهبری در دیدار با بسیجیان و ائمه جمعه مبنی بر مهربان بودن با مردم بود ، نظر جنابعالی از برخوردهای سلبی و قهری در خصوص حجاب و عفاف و محدودیت های اینترنتی چیست ؟
من در حالت کلی مدتیست غرضهای بسیار ناب جدید از سوی رهبری میبینم که توصیه می شود، و بدون تعارف و بدون اینکه قصد و انگیزه خاصی از حرمت و تبیین فرمایشات ایشان داشته باشم باید بگویم علاج جامعه در این نگاه هاست .در دیدار با بعضی از عزیزان بسیجی ایشان بر مهربانی و تواضع تاکید داشتند،این نگاهها نگاههای بسیار مهمی است که در حوزه حکمرانی میتواند بسیاری از دردهای مزمن و تاریخی ما را حل کند به شرط اینکه واقعاً صادقانه بیاییم در قبال توصیههای رهبری ابزار گونه نگاه نکنیم جناحی از آن بهرهبرداری نکنیم و به خاطر ایران و انقلاب و جمهوری اسلامی و تمامیت ارضی برای یک مدتی به خاطر خدا این کنایهها را کدورتها را و کج فهمیها کج اندیشیها را کنار بگذاریم، وصایا که ایشان نسبت به نظام اداری ،نظام دیوانی، دولت ،مجلس ائمه جمعه، شورای نگهبان ،نخبگان، گروههای سیاسی و حتی طیفهای انقلاب دارند این ها را در حوزه منافع حیاتی و امنیت ملی ببینیم آنگاه میتوانیم مهربانی را به عنوان یک عنصر گمشده بیابیم .
با فروتنی مردم را به عنوان ولی نعمتان و ارباب نظام سیاسی بدانیم که باید حرمتشان حفظ شود. و در راستای معیشت رفاه آزادی و در واقع ماحصل قانون اساسی که حقوق ملت را به رسمیت میشناسد بدون تقلید گرایی بدون خست بتوانیم پیاده کنیم . من فکر میکنم یک روح تازه ای در کالبد نظام دیوانی سیاسی اقتصادی مذهبی و نخبگانی جامعه دمیده میشود . البته یک نگرانیهایی دارم که یک عده از عناصر بد فهم کج فهم ناسالم و نفوذی حتماً راه را بر این بیانات و این نگاههای دلسوزانه خواهند بست و در بعضی جاده صاف حرکت به سوی اهداف بزرگ را مثل قاچاقچیها ناامن خواهند کرد، اما اراده نخبگان ملت و نهادها اصیلی که انقلاب اسلامی را واقعی موردفهم قرار داده اند میتواند در این بزنگاه خیلی به نفع انقلاب اسلام مردم نگاههای مورد پسند و نگاههای مورد پسند مقام معظم رهبری عمل کند و جامعه را نه به واکنش بلکه به کنش وادار کند جامعهای که مبتنی بر آگاهی خودش را به عرصه کنش برساند، بی شک بعضی از مسائل حاشیهای نمیتوانند ما را از اهداف بلند دور نگه دارند.
ما نسبت به رسیدن به اهداف بلند در مقایسه با بسیاری از کشورها عقب ماندگیهایی داریم که لازمهاش آگاهی اجتماعی تن دادن به معرفت واقعیتها و حرکت به سوی اهداف است که مورد اجماع هست تخریب هایی بدون هدف تخریبهای کور به همان میزان خطرناک است که بخواهیم تحت عنوان حمایت از انقلاب خرابکاریهایی را در سطح جامعه نشان بدهیم که مصیبت بار هستند.
آقای دکتر گرانی ها بد عهدی های دولت در مهار تورم و گرانی ، ناکامی های اقتصادی عواملی هستند که گریبان مردم را گرفته با اشاره به این موارد مشارکت مردم در انتخابات پیش رو را چگونه می بینید؟
من مشارکت را در حد مثلاً بسیار پرشور نمیبینم اما با اطمینان میگویم امروز رهبر انقلاب دنبال مشارکت پرشورند، آن افراد پستو نشین با آن نگاههای تنگشان حتی روایتهای بسیار ضد انقلابی بر علیه انقلاب ارائه میکنندو مورد تاییدو قبول رسمی جمهوری اسلامی نیست و دولت وتمام نهادهای نظارت نظارتی و اجرایی و نخبگان و حتی نخبگان منتقد گروهها و اردوگاههای سیاست برای اینکه تصویر زیبایی از ایران و انقلاب اسلامی نشان بدهند طبیعی است باید از خودشان حوزه عملیا، عملیاتی کردن ایدههای مشارکت، رقابت، امنیت و سلامت که در حوزه علوم سیاست معنا وجایگاه خاصی هم دارد عملکرد مطلوبی نشان بدهند. طبیعی است فضا را که رصد میکنم با آن مدیریتی که از رهبری دیدم به سمت گشایش درهای مشارکت داده میشود