جبران کاهش نقدینگی تولیدکنندگان و واردکنندگان ضروریست
- شناسه خبر: 7131
- تاریخ و زمان ارسال: 29 فروردین 1403 ساعت 11:32
- منتشرکننده: بشارت آنلاین
سخنگوی اقتصادی دولت در نشست خبری مشترک با رئیس سازمان برنامهوبودجه :
جبران کاهش نقدینگی تولیدکنندگان و واردکنندگان ضروریست
دولت نفت خود را با نرخ ارزی تسعیر میکند که در بودجه مشخص شده و سایر قیمتها هیچ نفعی برای دولت ندارد.
احسان خاندوزی سخنگوی اقتصادی دولت در نشست مشترک با ریاست سازمان برنامه و بودجه با تبریک به مردم برای پاسخ غرورآفرین نیروهای مسلح کشورمان به تعدی رژیم اشغالگر قدس گفت: دولت سیزدهم ۲ رویکرد مهم در حوزه مالیه عمومی را سر لوحه امور قرار داده بود؛ اولین رویکرد معطوف به شفافیت و انضباط بخشی به دخل و خرج دولت و شرکتهای دولتی از مسیر اجرای حساب واحد خزانه و پرداخت به ذی نفع نهایی بود.
وی افزود: در بخش دوم هدفگذاری دولت این است که ارتقا سهم درآمدهای پایدار از بودجه عمومی را افزایش قابل اعتنایی بدهد.
ارتقای درآمدهای پایدار در سال ۱۴۰۲
خاندوزی تصریح کرد: در سه سال گذشته نسبت درآمدهای پایدار که مجموع درآمدهای غیر نفتی و استقراض را شامل میشود به ۵۲ درصد در سال ۱۴۰۲ افزایش پیدا کرد و امیدوارم در سال ۱۴۰۳ به نسبت ۶۰ درصد نزدیک شویم.
سخنگوی اقتصادی دولت تصریح کرد: امسال برای سومین سال پیاپی شاهد کاهش نرخ مالیات بر واحدهای تولید هستیم به نحوی که در سال ۱۴۰۰ کاهش ۵ درصدی، در سال ۱۴۰۱ کاهش ۷ درصدی و امسال نیز کاهش ۵ درصدی را شاهد خواهیم بود که این مسئله در تاریخ بودجه ریزی بی سابقه بوده است.
جبران کاهش نقدینگی تولیدکنندگان و واردکنندگان
خاندوزی با اشاره به اقدام مهم دولت برای جبران کمبود نقدینگی شرکتها گفت: دولت بنا دارد تا پایان مهرماه امسال برای کاهش فشار به نقدینگی شرکتها و وارد کنندگان کالاهای اساسی، به جای دریافت مالیات و عوارض آنها به صورت نقد، ضمانتنامه بانکی، اسناد خزانه و اوراق گام را جایگزین کند.
وی افزود: امیدواریم کاهش نرخ مالیات و استفاده از ابزارهای جدید برای تسویه شاهد رفع برخی از مشکلات تولیدکنندگان کشور باشیم.
خاندوزی درباره واگذاری سهام شرکتهای دولتی گفت: بخش عمده سهامها در گذشته واگذار شده و بخش کمی مانده است که آن هم به سرعت در دستور کار قرار میگیرد.
بخش مولدسازی وی با بیان اینکه در خصوص مولدسازی هم دو ردیف عملکردی داریم، اظهار کرد: یکی گردش حساب خزانه یعنی واگذاری نقدی مانده اموال دولت که رقم چشمگیری نیست ردیف دوم تهاتر داراییهای مازاد دولتیها با پیمانکاران طرحهای عمرانی است؛ یعنی ملک مازاد در استانها شناسایی شده ارزشگذاری و قیمت گذاری شده و بابت تکمیل پروژه عمرانی به پیمانکار داده میشود تا پیمانکار دیگر منتظر بودجه نماند، این ۶۰ همت تکلیف قانون بودجه هم انجام میشود ضمن اینکه به طور شفاف اطلاع رسانی خواهد شد.
سخنگوی اقتصادی دولت خاطر نشان کرد: در قانون بودجه ۱۴۰۳ اعدادی به عنوان تکالیف دولت برای فروش سهام و مولدسازی درج شده است که ۶۰ همت تکلیف بودجه امسال برای واگذاری شرکتهای دولتی است نزدیک به ۶۰ همت هم تکالیف مولدسازی و واگذاری داراییهای مازاد تکلیف شده ۱۳۰ همت از محل انتقال سهام شرکتهای دولتی به تأمین اجتماعی برای رد دیون تأمین اجتماعی انجام شده است. این اتفاق برای تأمین اجتماعی انجام میشود در حال گذراندن مراحل اولیه است.
کنترل اجارهبها
وزیر امور اقتصادی و دارایی ادامه داد: مهمترین اقدام ارائه لایحه برای ساماندهی اجاره بهاست که با فوریت به مجلس ارسال شد. همین روزها منتظر هستیم شورای نگهبان مصوبه نهایی لایحه مذکور را قبل از شروع فصل نقل و انتقالات به دولت ارسال کند. در این قانون ظرفیتهای خوبی از جمله اعمال مشوق برای موجرانی که اجاره بها را از حد مشخصی افزایش نمیدهند و بالعکس برای موجرانی که از حد مشخص شده بیشتر اجاره بها بگیرند محکوم خواهند شد. وزارت راه و شهرسازی هم طرفیت جدیدی برای افزایش نظارت بر زنجیره بازار مسکن مییابد.
خاندوزی افزود: تکمیل پروژههای ساخت مسکن از جمله مسکن مهر و نهضت ملی مسکن هم به کنترل بازار کمک خواهد کرد.
دولت نفعی از نوسان نرخ ارز نمیبرد
سخنگوی اقتصادی دولت در مورد نوسانات نرخ ارز گفت: دلیل تأخیر نهایی شدن قانون بودجه ۱۴۰۳ اجرای آئین نامه مجلس شورای اسلامی برای بررسی ۲ شوری بودجه است. اما این تأخیر ارتباطی با نوسانات اخیر بازارها ندارد. متأسفانه این رویکرد که دولت به دلیل تأمین بودجه خود تن به افزایش قیمت ارز میدهد یک رویکرد اشتباه است.
وی افزود: دولت نفت خود را با نرخ ارزی تسعیر میکند که در بودجه مشخص شده و سایر قیمتها هیچ نفعی برای دولت ندارد.
به گفته خاندوزی، علاوه بر آن ملاحظات سیاسی دولتها و همچنین ملاحظات اجتماعی نیز دولتها را به سمت ثبات بازارها هدایت میکند.خاندوزی درباره محل تأمین بودجههای مسکن مهر گفت: تمام هزینههایی که برای تکمیل پروژههای مسکن انجام میشود صرفاً از محل صندوق ملی مسکن امکان پذیر است. البته منابع این صندوق تقویت خواهد شد.
فعلا قیمت بلیت هواپیما افزایش نمیابد
وزیر امور اقتصادی و دارایی در پاسخ به سوال مهر در مورد زمان افزایش قیمت بلیت هواپیما و احتمال آزادسازی قیمت گذاری بلیت اظهار کرد: تا امروز که در خدمت شما هستم و رأی دیوان عدالت اداری رسماً مشخص نیست مسؤولیت نهایی قیمت گذاری بر عهده ستاد تنظیم بازار است.
وی افزود: شورای عالی هواپیمایی بررسیهای لازم را کرده و پیشنهاد خود را به ستاد تنظیم بازار ارسال کرده است و منتظر بررسی پیشنهاد شورا در ستاد هستیم. مگر اینکه رأی دیوان مسیر تعیین قیمت گذاری بلیت هواپیما را تغییر دهد.
ثبات به بازار ارز باز میگردد
سخنگوی اقتصادی دولت در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه بانک مرکزی فرصتهای خوبی را برای اصلاح بازار ارز را داشت و از دست داد، میتوانست با ابزار اوراق سلف ارزی جلوی سرریز نا اطمینانی در بازار را بگیرد و سال گذشته رئیس کل بانک مرکزی ۸ بار وعده گفتار درمانی دادیم، گفت: فرصتهایی که اشاره کردید به عنوان فرصتهای اصلاح بازار ارز، جزو مواردی است که در اولویتهای ستاد اقتصادی دولت است و بانک مرکزی از دو جهت اول از جهت تصویب قانون بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران که به زودی هم روز اجرایی شدن قانون فرا خواهد رسید و به جهت اختیارات ویژه ای که از سران قوا اخذ کرده است، فرصت خوب و امکان قانونی بسیار مناسبی را در اختیار دارد و قاعده هم این بوده است که دولت مسئولیت پذیر باشد و بانک مرکزی نیز مسئولیت ناشی از این اختیارات را به شکل جدی در دستور کار قرار داده است.
وی افزود: در روزهای ابتدایی سال تدابیر لازم برای طرف تقاضای ارز که ارز واردات کالاهای اساسی یا صنعتی بخش غیرکشاورزی و نیز حوزه بهداشت و دارو را در دستور کار قرار داده است.
سخنگوی اقتصادی دولت تصریح کرد: در حوزه اطلاع رسانی نیز این تغییر را در روزهای اخیر به شکل مشهود مشاهده کرده ایم؛ اما از آنجا که مرکز مبادله طلا و ارز منشأ کار قرار گرفته است؛ نماینده مرکز مبادله، اطلاعات روزانه دقیقی را از میزان ارزی که در این مرکز در اختیار فعالان اقتصادی قرار داده است که امیدواریم این مسیر در اصلاح سیاستها و اطلاع رسانیهای بخش ارز توسط بانک و مرکز مبادله ادامه یابد که مجموع این دو سیاست بتواند ثبات را به بازار ارز برگرداند.
سخنگوی اقتصادی دولت درباره وضعیت بازار سرمایه در سال جاری اظهار کرد: امیدواریم سال جاری با تاکید رهبری بر محور مشارکت مردمی در اقتصاد داشتند، بتوانیم از تدابیر و ابزارهای ایجاد شده در سال قبل به عنوان سال فعال سازی ابزارهای بازار سرمایه در تأمین مالی تولید بهره گیریم.
سهم 50 درصدی معاملات صندوقهای سرمایه گذاری در بازار سهام
وی افزود: یکی از نتایج تدابیری که پیش از این در حوزه بازار سرمایه انجام شد این بود که تأسیس صندوقهای سرمایه گذاری با سرعتی که در مجوزدهی دارند، تعداد نهادهای فعال در بازار سرمایه را رشد دهیم و همچنین برای ترغیب سهامداری غیرمستقیم نیز کارهایی صورت دادیم و شاهد بودیم که عملکرد سال گذشته حاکی از این است که سهم معاملات خرد صندوقهای قابل معامله از ۲۳ درصد در سال ۱۴۰۱ به ۵۰ درصد در سال ۱۴۰۲ رشد یابد که بیش از نیمی از ارزش معاملات خرد را سهامداری غیرمستقیم مردم تشکیل میدهد که این اتفاق جدی در حمایت از گروههایی است که در تلاطمهای بازار سرمایه آسیب ببینند که اکنون کمتر آسیب خواهند دید.
خاندوزی اضافه کرد: این دسته اقداماتی که در زمینه آن در سال گذشته فراهم شده است تشکیل صندوقهای سهامی عام پروژه را برای تأمین مالی تولید و جذب سرمایههای خرد مردم در سال جاری فراهم تر خواهیم کرد که با بخشهای مختلف صنعتی و معدنی کشور در حال پیشبرد داریم.
حمایت از معیشت مردم در بودجه ۱۴۰۳
رئیس سازمان برنامه و بودجه نیز در این نشست خبری در خصوص افزایش یارانهها گفت: یکی از نقشهای مهمی که دولت ایفا میکند، توجه به اقشار آسیب پذیر و معیشت مردم در قالب بازتوزیع درآمد یا یارانههایی است که پرداخت میشود. طبیعی است که در قالبهای مختلفی در بودجه به این موضوع پرداخته و بخش مهمی از منابع کشور، صرف بازتوزیع و یارانهها میشود.
منظور با بیان اینکه کل تبصره ۸ بودجه امسال موضوع هدفمندی یارانهها را دنبال میکند، بیان کرد: منابعی که دولت از فروش بنزین، گازوییل، صادرات فرآورده های نفتی به دست میآورد، صرف بازتوزیع به خود مردم میشود؛ به این معنا که عملا منابع حاصل از بخش نفت و گاز که در فروش انواع حاملهای انرژی حاصل میشود، عینا در قالب تبصره ۸ یا قانون هدفمندی یارانهها به مردم بازپرداخت خواهد شد. وی تاکید کرد: یکی از انواع پرداختها، یارانه های نقدی است که بخش بزرگی از جامعه این یارانههای نقدی را دریافت میکنند. برخی ۳۰۰ هزار یا ۴۰۰ هزار تومان در ماه حسب آزمون وسع خانوار دریافت میکنند که کل منابع آن، ۳۳۰ هزار میلیارد تومان در سال است.
معاون رئیس اضافه کرد: همچنین برای کمک هزینههای معیشتی ویژه افراد تحت پوشش کمیته امداد و سازمان بهزیستی نیز هر ماه بالغ بر ۵ همت پرداخت میشود، در حالی که سال گذشته میزان مستمری بگیران کمیته امداد و بهزیستی ۴۰ درصد رشد کرد و امسال نیز مجدد، ۳۰ درصد افزایش دارد تا این گروه خاص مورد توجه قرار گیرند.
بودجه بخش ورزش دو برابر شد
منظور تصریح کرد: یکی از اصلیترین مطالبات مردم توجه به بخش فرهنگ و ورزش و جوانان است که منابع این بخش را بیش از ۴۵ درصد افزایش یافته در حالی که رشد بودجه دولت، صرفاً ۲۳ درصد بوده است؛ فقط بودجه بخش ورزش از ۸ هزار میلیارد تومان به ۱۶ هزار میلیارد تومان افزایش یافت.
وی گفت: در بخش سلامت هم شاهد تحول قابل توجهی هستیم به طوری که اعتبارات این بخش با ۳۰ درصد رشد به ۴۰۹ همت افزایش یافته است؛ همچنین ۲۵ هزار نیروی جدید کادر درمان امسال استخدام خواهند شد و ۱۸۰۰ عضو هیات علمی جدید در دانشگاههای علوم پزشکی جذب میشوند.
رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: ۴ هزار میلیارد تومان اعتبار برای تکمیل کادر درمان و دانشگاهها اختصاص یافته و ۳۵۰۰ تومان اعتبار نیز برای تغذیه بخش کادر درمان بودجه ۱۴۰۳ دیده شده است.
منظور بیان کرد: دستیاران تخصصی در حوزه پزشکی با تنگنا مواجه بودند که برای سال جاری ۳ همت منابع اختصاص یافته است که این اولین باری است که ما عملاً منابعی را پیش بینی کردیم تا دانشگاههای علوم پزشکی بتوانند به دستیاران کمک هزینه و منابع پژوهانه اختصاص دهند.
وی توضیح داد: همچنین ۱۵۰۰ میلیارد تومان برای مناطق محروم حق ماندگاری و مقیمی در نظر شده است تا برای پزشکان انگیزه لازم برای ماندگاری در این مناطق ایجاد شود.
۷۰ هزار معلم در سال جاری استخدام میشوند
معاون رئیس جمهور با بیان اینکه منابع بخش پژوهش را از بخش درمان جدا کردیم، بیان کرد: ۴ همت نیز برای خرید راهبردی بهداشت و درمان از بخش خصوصی اختصاص یافته است و امسال در بخش بهداشت و درمان شاهد رویکرد جدیدی در خدمت رسانی بیشتر و جلب رضایت بیشتر در مردم باشیم.
منظور در ادامه گفت: اعتبارات دانشگاهها و آموزش عالی در بودجه ۱۴۰۳ رشد خوب داشته و دانشگاههای برتر ۴۰ درصد و دانشگاه متوسط ۳۰ درصد رشد در حوزه اعتبارات دارند. در حوزه فناوری به خصوص میکرو الکترونیک و هوش مصنوعی ۷۰۰۰ میلیارد تومان منابع در نظر گرفته شده است
وی با اشاره به بخش آموزش و پرورش، گفت: امسال ۷۰ هزار معلم جذب آموزش و پرورش خواهند شد؛ ضمن اینکه در حوزههای زیربنایی نیز شاهد افتتاح طرح های زیادی خواهیم بود که در سالهای گذشته شروع شده و در دو سال گذشته اعتبارات آنها تقویت شده است.
اعتبار ۲۰۰ همتی برای خرید گندم
منظور اظهار داشت: اقدام دیگر کالابرگ است که هدف آن عدم احساس افزایش قیمت ۱۱ قلم کالای اساسی در سفره مردم است و به ۷ دهک به ازای هر نفر ۲۲۰ هزار تومان پرداخت میشود؛ ضمن اینکه مجموعه یارانههایی که در سایر قالبها داده شده و به سفره مردم ختم میشود که یارانه خرید تضمینی گندم و آرد و نان است و برای امسال ۲۰۰ همت برای خرید گندم هزینه خواهد شد.
وی ادامه داد: در بودجه امسال ۸۵ همت برای یارانه دارو اختصاص یافته است که در عین حال به نهادههایی یارانه داده میشود تا کالا ارزانتر به دست مردم برسد که شامل یارانه نهاده های دامی و کشاورزی است. این یارانه عملا امسال ۶ همت از است.
ارز ترجیحی ۱۱ میلیارد دلاری برای واردات کالاهای اساسی
معاون رئیس جمهور گفت: در عین حال یارانه نهادههای دامی مثل کنجاله ذرت با ارز ترجیحی ۲۸۵۰۰ تومانی تامین خواهد شد، در حالی که نرخ ارز مبادله ۴۰ هزار تومان است و امسال بنا است که ۱۱ میلیارد دلار ارز ترجیحی به واردات کالاهای اساسی و نهادههای کشاورزی وارداتی اختصاص یابد که اختلاف این عدد با نرخ بازار مبادله ای شامل ۱۵۰ همت می شود که دولت می پردازد.
منظور همچنین گفت: کاهش نرخ مالیات ارزش افزوده واردات کالاهای اساسی از ۹ درصد به یک درصد هم یک یارانه است، ضمن اینکه کمک به طرح های آبخیزداری و کشاورزی نیز از جمله کارهایی است که برای تولید محصولات کشاورزی ارزانتر اختصاص مییابد که ۴ همت یارانه در این بخش امسال اختصاص مییابد؛ مجموع کل این موارد، بخش بزرگی از بودجه دولت یعنی ۷۵۰ همت در تبصره ۸ است.
طرحهای عمرانی وی با بیان اینکه ۴۰۰ همت منابع برای طرحهای تملک دارایی به ویژه طرحهای خاتمه پیشبینی شده و اختصاص مییابد، تصریح کرد: امیدواریم کارگاه سازندگی که به همت دستگاهای زیربنایی و وزارت راه و شهرسازی، نفت و نیرو در کشور راهاندازی شده تا بتواند کام مردم را نسبت به طرحهایی که سالها قبل شروع شده و ناتمام مانده شیرین کند و شاهد بهرهبرداری از بخش بزرگی از این طرحها باشیم.
رئیس سازمان برنامه و بودجه اعلام کرد: سیاست دولت سیزدهم از ابتدا این بوده که به الزامات اقتصاد مقاومتی عمل کند و بودجه را در مقابل تکانههای خارجی مقاوم کنیم که نشانه آن کاهش تراز عملیاتی است. اتکای بودجه عمدتاً به درآمدهای پایدار منتقل شده و در سال ۱۴۰۲ بیش از ۵۲ درصد از کل منابع دولت از محل درآمدهای پایدار تامین شد.
منظور بیان داشت: تراز عملیاتی بودجه را از منفی ۴۵۰ هزار میلیارد تومان در سال ۱۴۰۲ به حدود منفی ۳۰۰ هزار میلیارد تومان کاهش دادیم؛ یعنی بیش از ۳۰ درصد کاهش تراز عملیاتی بودجه نسبت به سال گذشته اتفاق افتاده است؛ بنابراین رویکرد دولت این است که بودجه دولت به منابع پایدار متکی باشد که این مصداق همان اقتصاد مقاومتی در بودجه دولت است.
بازگشت میزان تولید نفت به پیش از تحریم
وی در مورد درآمدهای نفتی در بودجه افزود: به دنبال کاهش سهم نفت در بودجه دولت هستیم؛ در عین حال دولت سیزدهم تلاش کرد در ۲.۵ سال گذشته کشور را به ظرفیتهای تولید و صادرات نفت بیش از تحریمها نزدیک کند. امروز بالغ بر ۳.۵ میلیون بشکه در روز تولید نفت و میعانات گازی داریم؛ این را مقایسه کنید با رقم ۲.۲ میلیون بشکهای نیمه اول سال ۱۴۰۰. این نشان میدهد دولت تلاش کرده ظرفیتهای نفتی را به قبل از تحریم بازگرداند.
رئیس سازمان برنامه و بودجه شاه کرد که تولید نفت ایران پیش از تحریم ۳.۸ میلیون بشکه بود. برنامه امسال دولت این است که ۱۰۰ تا ۲۰۰ هزار بشکه در روز به ظرفیت تولید نفت اضافه کند؛ بنابراین نظر دولت در مجموع این است که از ظرفیت نفت و گاز برای توسعه کشور حداکثر استفاده را ببرد.، اما در عین حال منابع نفت و گاز را تبدیل به منابع تامین مالی هزینههای جاری و دستمزد دولت نمیکنیم. منظور گفت: دشمنان سعی کردند که بازار جهانی نفت را برای ما تنگ کنند اما وزارت نفت توانسته عملاً تحریمها را در بحث فروش و تولید نفت کم اثر کند. امروز دیگر نفتی روی کشتیها نداریم که منتظر باشیم بتوانیم آن را بفروشیم. تمام آنچه تولید میکنیم از قبل بازار آن مهیا شده است.
وی بیان داشت: در مورد گاز هم در مقایسه با پیش از دولت سیزدهم، یک جهش قابل توجهی در صادرات گاز داشتیم؛ به هر حال برنامه صادرات گاز به کشورهای همسایه را داریم و وزیر نفت در این باره هم توضیح خواهند داد؛ بنابراین صادرات نفت و گاز جزو اولویتهای دولت است و موانع آن را هم برطرف کردیم و شبکه توزیع قابل اعتمادی ایجاد شده است. اخیراً هم قیمت نفت افزایش خوبی پیدا کرده و این برای ما یک فرصتی است و امیدواریم از فرصت قیمت بالای نفت بتوانیم برای تامین منابع توسعه کشور استفاده کنیم.