سایت های ایرانی در تیر رس هکرها
- شناسه خبر: 5998
- تاریخ و زمان ارسال: 9 اسفند 1402 ساعت 11:27
- منتشرکننده: بشارت آنلاین
حسین کزازی، کارشناس آیتی مطرح کرد:
سایت های ایرانی در تیر رس هکرها
ادعای هک چندین سایت و سامانه و انتشار برخی از اطلاعات در سال جاری نگرانیهای زیادی را در جامعه به وجود آوردهاست. در ادامه به لیستی از مواردی که هکرها ادعا کردهاند هک شدهاست اشاره میکنیم؛ تعدادی از این موارد تایید و برخی تکذیب شدهاند: سامانه وزارت امور خارجه، سایتریاستجمهوری ایران، اطلاعات شرکتهای فعال بیمه، سرورهای بنیاد شهید و امور ایثارگران، سیستم تشخیص چهره بهنما، اپلیکیشن ۷۸۰، اپلیکیشن تپسی، وبسایت ثبت احوال، سامانه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، جایگاههای سوخت، شرکت اسنپفود، سایت مجلس شورای اسلامی، خبرگزاری خانه ملت، قوه قضائیه و …. تکذیب یا تایید این اخبار، مسئله این گزارش نیست بلکه موضوع مهاجرت نخبگان و کمبود نیروی انسانی در حوزههای مختلف از جمله آیتی موضوع نگارش این نوشتار است.
به عبارتی دیگر مهاجرت گسترده نخبگان از کشور تبعات مختلفی را به جای میگذارد که برخی از آنها در کوتاه مدت و میانمدت خود را نشان میدهند که به نظر میرسد در خصوص هک سامانهها با پیامد چنین پدیدهای مواجه هستیم. برای مثال اصطلاح هکر «کلاه سفید» در خصوص حوزه پیشگیری از نفوذهای سایبری استفاده میشود؛ هکر کلاه سفید در واقع متخصص آزمایش نفوذ است و امنیت سیستمهای اطلاعاتی سازمان را تضمین میکند. در واقع هکرهای کلاه سفید هک اخلاقی انجام میدهند این در صورتی است که هکرهای کلاه سیاه به کسانی گفته میشود که به هک مخرب اشتغال دارند. در بیشتر مواقع هکرهای کلاه سفید بنا به درخواست صاحبان سامانهها و متولیان امور مورد استفاده قرار میگیرند و برای اقدام خود مجوزهای لازم هک را دریافت میکنند. برای انجام چنین اقداماتی باید از متخصصین کمک گرفت و عدم فراهم بودن چنین امکانی میتواند باعث شود که مجاری نفوذ به سیستمهایی که حامل اطلاعات مهمی هستند، شناسایی نشوند. در این شرایط بدیهی است که برای مردم و مسئولان مشکلات زیادی ایجاد میشود. در این باره مسئولان به راهکارهایی دست زدهاند که جدیدترین آن، برخورد با دفاتر مهاجرتی و جلوگیری از مهاجرت سازمان یافته نخبگان است، اما تاثیرگذاری راهکارها است که اهمیت دارد. به نظر میرسد برخوردهای قهری و دستوری در این حوزه نتیجه بخش نبوده و نیست.
مهاجرت متخصصین
حسین کزازی کارشناس آی تی در خصوص مهاجرت نخبگان این حوزه به فراز گفت: «اگر بخواهم با توجه به افراد متخصصی که در این حوزه میشناسم پاسخ پرسش شما را بدهم باید بگویم اکثر اطرافیان من که در حوزه آی تی تحصیل کردهاند از کشور خارج شدهاند. به نظر میرسد میزان مهاجرت نخبگان آی تی در سالهای اخیر افزایش یافتهاست.»
مشکلات امنیتی و فنی
وی در خصوص تبعات این مسئله ادامه داد: «بسیاری از مشکلاتی که در این حوزه درگیر آن هستیم تبعات مهاجرت نخبگان است مانند کمبود نیروی تخصصی و حرفهای و هک شدنهای گسترده سیستمها که متاسفانه از نظر امنیتی بسیاری از سازمانها نتوانستهاند امنیت لازم را تامین کنند. وقتی کشور ما کمبود نیروی متخصص مواجه شود، مشکلات امنیتی و فنی بیشتر به وجود میآید.»
جذابیتهای شغلی و بحث امنیت روانی
این کارشناس آی تی در خصوص چرایی گسترش مهاجرت نخبگان حوزه آی تی افزود: «به نظر میرسد موقعیتهای شغلی در برخی از کشورها برای این متخصصین جذابیت دارد و آرامش روانی و شغلی بیشتری را برای آنها فراهم میسازد. به عبارتی دیگر ما در زمینه تربیت نیروی متخصص آیتی عملکرد خوبی داریم، اما متاسفانه بسیاری از آنها از ایران خارج شدهاند. حتی عدهای که در کشور جایگاه شغلی مناسبی دارند و درآمدهای خوبی کسب میکنند در حال خروج از کشور هستند.»
عدم شناسایی راههای نفوذ به سیستمها
او در آخر تایید کرد: «هک گسترده سایتها و سیستمها از تبعات مهم مهاجرت در این حوزه است. بسیاری از شرکتها و سامانههای بزرگ برای نفوذ متخصصین به سیستمها سرمایهگذاری میکنند تا ایرادات را متوجه شوند و آنها را رفع کنند؛ به این گروه از افراد هکرهای کلاه سفید گفته میشود، اما وقتی راههای درآمدزایی از طریق چنین فعالیتهایی برای افراد به صرفه نباشد و یا حتی متخصصان این حوزه کم باشند، راههای نفوذ به سیستمها شناسایی نمیشوند.»