نگاههای سخت امنیتی کمکی به امنیت شرق کشور نمیکند
- شناسه خبر: 11393
- تاریخ و زمان ارسال: 30 مهر 1403 ساعت 13:36
- منتشرکننده: بشارت آنلاین

علی اوسط هاشمی، استاندار سابق سیستان و بلوچستان: باید از نگاههای تهدیدمحور و صرفاً امنیتی فاصله گرفت و بجای آن اصولی چون مدارا و مروت را به عنوان اصل و ضرورت مورد توجه قرار داد. باید به مرحلهای برسیم که حتی گروهکها نیز در خودشان این انعطاف را ایجاد کنند
پایه قدرت، رضایت مردم است. اگر بتوانیم نگاه مسئولانه توام با نگاه مالکانه به کشور را در مردم و شهروندان فعلیت بخشیم، بدون شک محصولی جز توسعه، پیشرفت و قدرت نخواهد داشت
حجتاله رضائی، دبیر سابق کرسی راهبردی شورای عالی امنیت ملی: باید کمبود بودجه و سرمایه گذاری در استان سیستان و بلوچستان را جبران کنیم. با ایجاد انسجام بین سران طوایف و روشنفکران در مناطق شرقی و سهیم کردن آنان در ساختار قدرت رسمی کشور میتوانیم به تامین امنیت در مرزهای شرقی کمک کنیم. نکتهای که باید در نظر داشت این است که بیش از اینکه نیازمند قدرت سخت باشیم نیازمند قدرت هوشمند هستیم
پدرام کمالی/ تقریباً هر چند روز یکبار وقتی به سراغ اخبار در فضای مجازی، سایتها و مطبوعات میرویم، متأسفانه اخبار دردناک شهادت نیروهای حافظ امنیت در مرزهای شرقی توسط گروهکهای افراطی و تروریستی کام همه را تلخ میکند. شهادت مرزبانان در مناطق مرزی _که عمدتاً هم سربازان وظیفهای هستند که جز دوره دوماهه آموزشی، عموماً توانایی رزمی برای مقابله با چنین عملیاتهای تروریستی را ندارند_ بیش از پیش ضرورت بازنگری در تامین امنیت مرزهای شرقی کشور را نشان میدهد. دلایل این ناامنیها چیست؟ چرا باید هر روز شاهد شهادت نیروهای خدوم انتظامی و سربازان وظیفه در مناطق شرقی کشور باشیم؟ آیا راهکاری برای برقراری نظم و امنیت پایدار در مناطق شرقی کشور هست؟ بشارت نو برای پاسخ به این سوالات به گفتگو با دو کارشناس حوزه مسائل سیاسی و امنیتی پرداخته است. علی اوسط هاشمی و حجت اله رضایی در خصوص دلایل ناامنیها در شرق کشور و راهکارهای برون رفت از آن توضیح دادهاند.
علی اوسط هاشمی، استاندار سیستان و بلوچستان در دولت روحانی بود. در کارنامه اجرایی وی سوابقی چون معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در دولت دوازدهم، معاون سیاسی و امنیتی استانداری تهران، معاون استاندار و فرماندار تهران، معاون سیاسی و امنیتی استانداری قزوین، معاون سیاسی و امنیتی استانداری کردستان، مدیرکل سیاسی و انتظامی استانداری کرمانشاه، مدیرکل سیاسی و انتظامی استانداری چهارمحال و بختیاری و رئیس شورای هماهنگی مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان های تهران، کردستان و قزوین را در کارنامه خود دارد. مشروح گفتگو با علی اوسط هاشمی به شرح ذیل است.
آرایش سیاسی امنیتی مناطق شرقی، بسترساز رویش گروهکها
استاندار سابق سیستان و بلوچستان با اشاره به تغییر آرایش سیاسی امنیتی در مناطق شرقی و جنوب شرقی کشور، اظهار کرد: امروز در بلوچستان پاکستان تحرکات گروهکهای تروریستی افزایش یافته و اخیرا نیز معدنکاران بلوچستان پاکستان به دست همین گروهکها کشته شدند. همچنین در شمال استان سیستان و بلوچستان شاهد حاکمیت طالبان در افغانستان هستیم. حوادثی نیز در سال 1401 در استان رخ داد که تمامی این مسائل بسترساز رویش گروهکهای تروریستی در این منطقه شده است. با توجه به تغییراتی که در این منطقه رخ داده، گروهکهای تروریستی احساس کردهاند که میتوانند در این فضا به اقدامات خصمانه بپردازند.
اوسط هاشمی افزود: بنظرم بهترین راهکار، تغییر در نگاه ها است؛ باید بتوانیم به گونهای زمینه مشارکت در استان سیستان و بلوچستان را مستعد کنیم که رضایت مردم را به صورت فراگیر به دنبال داشته باشد و بستر را برای رویش هر گونه حرکات سوء سخت و دشوار نماید. تا زمانی که نارضایتی وجود داشته باشد و استخوان لای زخم بماند، وقوع هر حادثه سوء متصور است. ما نباید بگذاریم رسیدگی به مطالبات مردم تبدیل به مباحث کهنه شود و آرام آرام جریانات سوء استفادهگر احساس قدرت کنند.
ناامنی موجب خروج سرمایه از سیستان و بلوچستان شده است
معاون اسبق استانداری تهران با بیان اینکه باید با اجرای طرح و برنامههای مشخص موجب اشتیاق و دلگرمی مردم در استان سیستان و بلوچستان شد، تاکید کرد: همه ما باید به این درک برسیم که ناامنی باعث فقر، فلاکت و خسارت میشود. ناامنی موجب خروج سرمایه از استان سیستان و بلوچستان شده است. با نگاه بلندی که نظام جمهوری اسلامی ایران با محوریت مقام معظم رهبری به این استان دارد و با بهرهگیری از ظرفیت سواحل مکران میتوان به افق بلندی که برای این منطقه ترسیم شده، که همان پایتخت اقتصاد ایران است، نائل شد.
وی با تاکید بر اهمیت فعال شدن تمام ظرفیتهای مردمی و حکومتی برای دستیابی به چشمانداز پایتخت اقتصادی ایران شدن مناطق شرقی کشور و سواحل مکران، خاطرنشان کرد: اگر به توسعه، پیشرفت و خروج از سختی ها از می اندیشیم و اگر به نجات سوختبرها فکر میکنیم و اگر کرامت انسانها برای ما مهم است، باید مرزهای ذهنی و اختلافات را کنار گذاشته و به معنای وقتی یکی شده و ما شویم. آنچه به فضیلت نزدیکتر است، گذشت از یکدیگر و عبور از مصائب و نارضایتیها و سختیهاست. این مسئله، مقدمه و سرآغاز توسعه و پیشرفت در استان سیستان و بلوچستان است. با این نگاه میتوانیم بسترهای لازم برای ترفیع موقعیت استان ایجاد و سیمای روشنی را برای همه سرمایهگذاران در استان فراهم و فرصتهای بی بدیل و ارزشمندی را مهیا نمائیم.
معاون وزیر تعاون در دولت دوازدهم با بیان اینکه باید از نگاههای سخت امنیتی اجتناب کنیم، اظهار داشت: باید از نگاههای تهدیدمحور و صرفاً امنیتی فاصله گرفت و بجای آن اصولی چون مدارا و مروت را به عنوان اصل و ضرورت مورد توجه قرار داد. باید به مرحلهای برسیم که حتی گروهکها نیز در خودشان این انعطاف را ایجاد کنند. با به رسمت شناختن نگاههای متفاوت میتوان با حفظ کرامت انسانی، به دستیابی همگان به حقوق و فرصتهای برابر کمک کرد و با حفظ تعادل در حوزه عمومی میتوان نگاه کارآفرینان و سرمایهگذاران را به سیستان و بلوچستان معطوف بداریم.
اوسط هاشمی در پاسخ به این سوال که در دوران مسئولیت وی در استانداری سیستان و بلوچستان شاهد کاهش قابل توجه عملیات های مخرب امنیتی در مناطق و مرزهای شرقی کشور بودیم و چه عواملی این شرایط را رقم زده بود، پاسخ داد: زمان تصدی بنده در استانداری سیستان و بلوچستان با دوران فعلی بسیار متفاوت است. بالاخره باید در ظرف زمانی مربوطه به ارائه راهکارها پرداخت. تغییرات جدی در آرایش منطقه شکل گرفته است. نمیتوانیم این تغییرات را نادیده بگیریم. مدعیان دموکراسی در آمریکا و اروپا یک دولت ملت را در افغانستان به یک گروهی مثل طالبان تحویل دادند. در دوران تصدی من در استانداری سیستان و بلوچستان ما بر پایه تکریم حقوق شهروندی و رفع تبعیض و روی آوری به حق، حقوق و قانون در رفتار، کارها را پیش میبردیم و مردم نیز بخوبی آثار این اقدامات را در زندگیشان احساس میکردند.
پایه قدرت، رضایت مردم است
معاون سابق وزارت کار با بیان اینکه پایه قدرت، رضایت مردم است، تاکید کرد: باید مراقب رفتارهای خودمان باشیم. همه چیز بر پایه برخورداری از قدرت نیست. اگر بتوانیم نگاه مسئولانه توام با نگاه مالکانه به کشور را در مردم و شهروندان فعلیت بخشیم، بدون شک محصولی جز توسعه، پیشرفت و قدرت نخواهد داشت. رویکرد بنده در دوران استانداری این بود و توانستیم بر گروهکها نیز اثر بگذاریم. گروهکها در مقطعی اسرای ایران را آزاد میکردند و حتی بنابر منابع موثق اعلام کرده بودند که استانداری آمده و به مردم احترام میگذارد؛ لذا دامنه تهدیدات در دوران استانداری بنده هیچگاه به عمق کشیده نشد. با رفتار حسنه با مردم میتوان هرگونه حرکت خصمانهای را مدیریت کرد. همواره دفع خشونت از طریق اعمال زور و قدرت میسر نیست بلکه میتوان با احترام به حقوق عامه مردم و بسترسازی برای مشارکت مسئولانه، امنیت را فراهم آورد.
رنج سیستان و بلوچستان از توسعه نیافتگی
در بخش دوم به سراغ حجت اله رضائی رفتیم. حجت اله رضائی، مدیرکل امور مجلس ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز کشور بوده است. رئیس گروه مطالعات اقتصادی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز کشور، نماینده رسمی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در هیات تحقیق و تفحص مجلس شورای اسلامی، دبیر کرسی راهبردی شورای عالی امنیت ملی و مدیرکل سیاسی، انتخابات و تقسیمات کشوری استانداری فارس نیز در کارنامه اجرایی وی دیده میشود. در ادامه مشروح گفتگو با وی را میخوانید.
دبیر سابق کرسی راهبردی شورای عالی امنیت ملی اظهار کرد: بدون تردید هر جنگ و صلحی به مجموعه عواملی بستگی دارد؛ از یک سو به شرایط زمان و مکان و از سوی دیگر مشروط به مفاهیم و اندیشههایی است که در هر عصر بر اذهان غالب و چیره می شود. از آنجا که در روزهای اخیر حرکتهای تروریستی توسط گروهکها در جنوب شرق کشور متقارن و همزمان با حملات صهیونیستها موجب شهادت و مجروح شدن مرزبانان و حافظان امنیت در کشورمان میشوند ضروری است که علت و عوامل این رفتارهای خشونت بار و ضد منافع ملی را مورد واکاوی قرار دهیم.
وی در ادامه دلایل بروز ناامنی در مناطق شرقی کشور را بدین گونه تشریح کرد: استانهای جنوب شرقی بویژه استان سیستان و بلوچستان به دلیل رنج ناشی از عدم توسعه یافتگی از قبل از انقلاب تاکنون احساس تبعیض و بیعدالتی می کنند. متاسفانه بعد از انقلاب نیز علیرغم اینکه در برخی از ابعاد اهتمام ویژه داشتهایم اما هنوز نتواستهایم این احساس تبعیض و بی عدالتی را از بین ببریم.
عدم استفاده از مدیران توانمند محلی
مدیرکل سابق امور مجلس ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز کشور افزود: عواملی چون افزایش نرخ بیکاری بخصوص در نقاط مرزنشین، خشکسالی، اختلافات و تنازعات قومی و مذهبی، عدم استفاده از مدیران توانمند محلی و ملی، تخصیص بودجه نامتناسب با وسعت و جمعیت استان، حضور مدیران ضد تقریب در برخی از مدیریتهای اجتماعی و بهرهبرداری و سوءاستفاده سرویسهای اطلاعاتی کشورهای متخاصم از نیروهای جوان و ناآگاه از عمده دلایل بروز ناامنی در مرزهای شرقی کشور به خصوص در استان سیستان و بلوچستان است.
رضائی با اشاره به همجواری استان سیستان و بلوچستان با دو کشور افغانستان و پاکستان، خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه در این دو کشور، دولتهایی مستقر هستند که معمولاً از ثبات سیاسی برخوردار نیستند، بالطبع ناامنیهای داخلی این دو کشور بخصوص افغانستان به کشور ما و استانهای جنوب شرقی نیز سرایت میکند. حتی سرویسهای اطلاعاتی پاکستان در جهت منافع خود تعدادی از این گروهکهای تروریستی را حمایت و هدایت میکنند و همچنین در افغانستان به دلیل کشت و قاچاق مواد مخدر و استفاده از معبر ایران برای فروش این مواد، همواره بر دامنه ناامنی بر شرق کشور دامن زده شده است.
بیش از قدرت سخت، نیازمند قدرت هوشمند هستیم
مدیرکل سابق سیاسی استانداری فارس ادامه داد: با توجه به میزان مشارکت مردم شریف این مناطق در ا نتخاباتهای مختلف، علیرغم میزان و نسبت سرمایه اجتماعی بالای نظام جمهوری اسلامی در این مرز و بوم، بودجه و سرمایه گذاری اقتصادی لازم اختصاص داده نشده است. رضائی در پایان به ارائه راهکارهای خود برای حل معضلات استان سیستان و بلوچستان و ریشهکن کردن ناامنی در این منطقه پرداخت و افزود: باید کمبود بودجه و سرمایه گذاری در استان سیستان و بلوچستان را جبران کنیم. از دیگر راهکارها به مواردی چون ایجاد انسجام بین سران طوایف و روشنفکران در مناطق مذکور، ساماندهی اتباع بیگانه، احترام و اعتنای لازم در سهیم شدن در ساختار قدرت رسمی کشور، رعایت حدود خطوط قرمز نظام و قانون اساسی توسط نخبگان و تاثیرگذاران جامعه در مناطق مزبور، ساماندهی بخشی از جمعیت آن مناطق که بدون شناسنامه هستند و افزایش حوزه قدرت نرم نظام جمهوری اسلامی در این مناطق میتوان اشاره کرد. نکتهای که باید در نظر داشت این است که بیش از اینکه نیازمند قدرت سخت باشیم نیازمند قدرت هوشمند هستیم.
سلام
آیا امکان ارسال یادداشت و مقاله برای شما و چاپ در روزنامه شما وجود دارد؟
چگونه؟
سلام آقای عبداللهی
هماهنگ نمایید در صورت خوب بودن مقاله اقدام می گردد.