کوتاهی مسئولان در طرح های انتقال آب مدیریت بخشی نگر و نگاه تبعیض آمیز
- شناسه خبر: 10193
- تاریخ و زمان ارسال: 29 مرداد 1403 ساعت 17:31
- منتشرکننده: بشارت آنلاین
افسانه طاهرنژاد/ نماینده مردم یزد و اشکذر در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اهمیت عنصر حیاتی آب برای استان یزد گفت: در اوج گرمای تابستان امسال ارتفاع مخازن آب یزد به ۸۰ سانتیمتر رسیده بود و کسی متوجه آن نشد اما داد و فریادهایی که در وزارت نیرو زدیم کارساز شد. ما در تابستان امسال شرایط بسیار سختی را تجربه کردیم و اگر یک تیر برق در اصفهان انداخته می شد قطعا بخش مهمی از شهر یزد با بحران بی آبی روبرو می شد.
محمدصالح جوکار در مراسم اختتامیه سومین جشنواره رسانهای ابوذر یزد با اشاره به پروژه انتقال آب از غرب کشور به استان اذعان داشت: پروژه های آبی استان یزد را برای وزیر پیشنهادی دولت چهاردهم هم کاملا تشریح کردیم اما با وجود مصوبه سفر مقام معظم رهبری به یزد با گذشت سال ها هنوز این طرح انتقال آب خرسان به یزد به اتمام نرسیده است. ۶۰ کیلومتر لوله را زیر خاک کردیم و هنوز اتفاقی نیفتاده است. وزارت نیرو طی این سال ها باوجود اعلام سازمان برنامه و بودجه متاسفانه این طرح مهم برای یزد را به دلایل مختلف پیگیری نکرده است.
وی افزود: وقتی به استان ها نگاه های تبعیض آمیز داشته باشیم و وقتی مدیران با فکر ملی نداشته باشیم و بخشی نگری وجود داشته باشد، این اتفاق ها هم می افتد.
نماینده مردم یزد و اشکذر در مجلس با تاکید بر اهمیت خط انتقال آب خرسان به یزد گفت: استان چهار محال بختیاری و شهرستان لردگان بحثشان این است که آب داریم اما شبکه توزیع نداریم. گفتیم که تعهد می دهیم شبکه آبرسانی درست کرده و رضایت شما را جلب کنیم و رضایت هم دارند که این کار انجام شود. اما یک سال و نیم است این طرح در سازمان محیط زیست مانده است. اگر آینده این استان مهم است و اگر قدمت تمدنی آن مهم است باید با هر هزینه ای آب به استان یزد برسد وگرنه بگویید همه از یزد مهاجرت کنند.
وی افزود: در حالی طرح های انتقال آب به یزد متوقف یا به کندی انجام می شود که خط انتقال آب به صنعت اصفهان با سرعت بهتری انجام می شود. لذا دولت جدید باید برای مسئله آب استان یزد تلاش جدی کند.
انتقال آب به یزد
تنها راه ادامه حیات در استان است
مدیر عامل آب منطقهای یزد نیز در این مراسم با اشاره به نیاز ۲۵۰ میلیون مترمکعبی مردم این استان در افق ۱۴۳۰ به آب شرب جهت ادامه حیات، لازمه تحقق آن را با توجه به فقر منابع آبی استان، انتقال آب به استان دانست.
«جواد محجوبی»، ضمن تشریح وضعیت آبی استان، اظهار کرد: یزد با مساحت ۷۴ هزار مترمربع به ۱۹ پهنه و دشت مجزا تقسیم شده که ۱۶ دشت از این تعداد جزو دشتهای ممنوعه محسوب میشوند و سه دشت دیگر نیز در مناطق کویری و به شدت ضعیف به لحاظ منابع آب زیرزمینی واقع شدهاند.
وی با بیان این که برای کلیه مصارف مورد نیاز استان از محل سفرههای زیرزمینی یزد جمعاً ۸۴۰ میلیون مترمکعب آب برداشت میشود، گفت: این در حالی است که با توجه به بارشهای استان، سالانه با ۲۴۰ میلیون مترمکعب بیلان منفی آب در این ذخائر ناشناخته آبی استان که براساس شواهد فقیر هستند، برداشت میکنیم.
وی ۷۸ درصد مصرف آب استان را مربوط به بخش کشاورزی، ۱۵ درصد در بخش شرب و ۷ درصد مربوط به بخش صنعت برشمرد و با اشاره به این که ۳۰ درصد چاههای آب استان که با مجوز برداشت کشاورزی حفر میشوند، هرگز به آب نمیرسند، تنها راهکار زندگی در این اقلیم آب و هوایی را بهره برداری خواند.
محجوبی، یزد را چهارمین استان صنعتی و دومین استان معدنی کشور خواند و اعلام کرد: با این حال بخش صنعت استان سالانه ۶۰ تا ۶۵ میلیون مترمکعب آب مصرف میکند و این در حالیست که لازمه توسعه کشور و استان آب است.
وی با بیان این که قانون راهکار بازتخصیص آب را برای بخش صنعت منظور کرده است، گفت: ۳۰ میلیون مترمکعب آب بخش صنعت یعنی نیمی از آب مصرفی در این بخش قابلیت بازچرخش دارد.
وی عنوان کرد: خوشبختانه هم اکنون تمام پساب یزد تعیین تکلیف شده و امیدواریم با اجرای زیرساختهای لازم در این بخش شاهد بهره وری در این بخش باشیم.
مدیر عامل آب منطقهای یزد با بیان این که در بخش شرب برای یک میلیون و ۳۰۰ هزار جمعیت استان ۱۴۰ میلیون مترمکعب مصرف آب دارند، گفت: با این حال ۶۰ میلیون مترمکعب آب مصرفی در این بخش از خط انتقال و مابقی از ظرفیت آب محلی تامین می شود که این بخش با توجه به کیفیت ضعیف آنها هیچگاه به کیفی سازی مناسب نمیرسد.
وی افزود: یزد در افق سال ۱۴۳۰ نیازمند ۲۵۰ میلیون مترمکعب آب تنها برای شرب خود است، لازمه تحقق آن را اجرای خطوط انتقال آب خارج از حوزه از محل دریا و خرسان دانست و گفت: هرچند اقداماتی در این حوزه صورت گرفته ولی نیازمند عزم مضاعف دولت چهاردهم در این بخش هستیم.
محجوبی، توضیحاتی نیز در مورد آخرین وضعیت طرحهای مذکور ارائه و تصریح کرد: امیدواریم با اتصال خط اول خلیج فارس به مخازن شهری در آینده نزدیک شاهد بهره برداری از ظرفیت این خط برای انتقال آب شرب از دریا به استان باشیم.
به گفته این مسئول، حدود ۷۳۰ کیلومتر خط دوم انتقال آب از دریا در حال اجراست و تحقق آن نیازمند ۱۷۰ هزار میلیارد تومان اعتبار است که قسمتی از آن از توسط بخش خصوصی و بخشی نیز طریق مشوقهای سرمایهگذاری تامین خواهد شد.
محجوبی با اشاره به خط دوم انتقال آب به یزد از حوزههای آبریز داخلی، گفت: در حال حاضر از ظرفیت مولد سازی ۵۰ درصد اعتبار مورد نیاز خط دوم آب استان از خرسان تامین شده و نیمی از اعتبار آن باید از سوی دولت تامین شود و لذا امیدواریم با اجرای این خطوط بتوانیم آینده استان را تضمین کنیم.
گفتنی است در سومین جشنواره رسانهای ابوذر یزد، افسانه طاهرنژاد از روزنامه بشارت یزد عنوان سوم بخش مقاله و یادداشت را به دست آورد.