راههای فرار مالیاتی را ببندید
- شناسه خبر: 7985
- تاریخ و زمان ارسال: 25 اردیبهشت 1403 ساعت 12:06
- منتشرکننده: بشارت آنلاین
راههای فرار مالیاتی را ببندید
مهدی پازوکی
هر شخصی که درآمدی دارد، به موجب قانون باید اقدام به پرداخت مالیات کند. این موضوع نیز تبعیض بردار نیست و بر اساس حدود قانونی و بر اساس جدول مالیاتی باید انجام شود. مشکل ما این است که نظام مالیاتی ما کارامدی لازم را ندارد. ما باید از تکنولوژی اطلاعات استفاده کنیم و جلوی فرار مالیاتی را بگیریم. در ایران فرار مالیاتی در سطح دهشتناکی قرار دارد. بخشی از افراد در مشاغل مختلف مدام از مالیات فرار میکنند. هم اکنون مالیاتی که یک طلافروش پرداخت میکند کمتر از استاد دانشگاه است و این مسئله ایراد دارد. بنابراین، گام نخست ما باید این باشد که مانع از فرار مالیاتی شویم. بسیاری از پزشکان نیز از ترفندهایی مثل واریز پول به حساب منشی استفاده میکنند؛ بنابراین هم باید جلوی فرار مالیاتی را بگیریم و هم باید معافیتهای مالیاتی را از بین ببریم. اگر میخواهیم سرمایه گذاری در یک منطقه را تشویق کنیم، عبارت معافیت مالیاتی را نباید به کار ببریم. اگر به دنبال برقراری عدالت هستیم، پس هیچکس در کشور ما نباید از دادن مالیات معاف باشد.
اگر میخواهیم سرمایه گذاری را در یک منطقه تشویق کنیم، نباید عبارت معافیت مالیاتی را به کار ببریم مثال میتوانیم بگوییم برای ۵ سال افرادی که در یک منطقه محروم سرمایه گذاری کنند با نرخ مالیاتی صفر رو به رو میشوند. درواقع باید عبارت «معافیت مالیاتی» را از فرهنگ لغت کشور حذف کنیم. در حال حاضر ایران تبدیل به بهشت افرادی شده که به دنبال فرار کردن از مالیات هستند. ما باید سیستم مالیاتی کشورمان را اصلاح کنیم، نه این که به دنبال طرحهایی باشیم که فشارشان روی افراد است. فرض کنید یک سال پیش، ماشینی خریده اید که ۵۰۰ میلیون تومان قیمت داشته، اگر این خودرو امسال ۱ میلیارد تومان قیمت دارد، به این علت است که ارزش پول ملی پایین آمده است؛ بنابراین مالیات دادن روی این خودرو چه مفهومی دارد؟ شاید برخی استدلال کنند که این اتفاق در دیگر کشورها هم رخ میدهد، اما مسئله این است که وضعیت تورم و کاهش ارزش پول ملی در دیگر کشورها به اندازه کشور ما نیست. کسری بودجه دولت منجر به افزایش نقدینگی میشود و ارزش پول ملی نیز پایین میآید و در نهایت هم من سرمایه گذار باید هزینه آن را پرداخت کنم.
در حال حاضر قشر متوسط نمیتواند تغییر زیادی در خانه و ملک و … خود دهد، تا پیش از این، اگر یک استاد دانشگاه، ۱۰۰ میلیون تومان ذخیره میکرد، میتوانست خانه ۲۰ سال ساخت خود را به خانه ۱۰ سال ساخت تبدیل کند، اما در حال حاضر چنین امکانی وجود ندارد. طبقه متوسط حتی امکان تعویض وسایل خانه خود را ندارند و مدام باید اقدام به تعمیر وسایل قدیمی کنند. به همین دلایل است که تاکید دارم برخی بنیادها و نهادهای ثروتمند که از معافیت مالیاتی برخوردارند باید مالیات دهند. برخی تعاونیها در حال اشاعه رانت هستند و مالیاتی هم نمیدهند. فردی که امروز ماشین خریده و با توجه به نرخ تورم و ارزش پول ملی، سود چندانی هم نکرده، نباید مالیات مضاعف بدهد. این نوع مالیات بندی، روند سرمایه گذاری در کشور را دچار اختلال و سردی میکند.
این استدلال که بگوییم هدف از مالیاتهای سنگین برای خرید و فروشهای کوتاه مدت این است که جلوی دلال بازی را بگیریم نیز، استدلال درستی به نظر نمیرسد. مگر نه این که همین حالا هم هنگام خرید و فروش ملک، مالیات پرداخت میکنیم؟ ضمن این که همیشه راههای فرار مالیاتی وجود دارد. اگر به دنبال اجرای طرح عدالت مالیاتی هستیم، قطعا با این روشها به این عدالت نمیرسیم. اکر جلوی توزیع رانت و فرارهای مالیاتی را در کشور بگیریم، دیگر نیازی به اقداماتی مثل تعیین مالیات بر عایدی سرمایه نخواهیم داشت. نکته مهم دیگر این است که چنین قوانینی میتواند خود مولد اتفاقات نادرست دیگری شوند. برای مثال برخی از افراد اقدام به ساخت و فروش منازل بدون سند میکنند و حتی در برخی مناطق از جمله پاکدشت تهران، خرید خانههای بدون سند با اقبال بیشتری رو به رو است تا خانههایی که سند رسمی و قانونی دارند. مالیات باید باعث حمایت از تولید ملی و سرمایه گذاری در اقتصاد شود. مگر در بخش درامدها، مالیات نداریم؟ ما مالیات بر درامد نیز داریم، پس چرا باید مالیات بر سرمایه داشته باشیم، آن هم با این شرایط اقتصادی و ارزش پول ملی؟!