خطر کمبود برق و گاز برای تولید و تجارت ایران
- شناسه خبر: 5690
- تاریخ و زمان ارسال: 30 بهمن 1402 ساعت 11:22
- منتشرکننده: بشارت آنلاین
محمد حسن راسخی نژاد*
خطر کمبود برق و گاز برای تولید و تجارت ایران
ستاد پیگیری اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی قوه قضائیه از بدو شروع کار با جدیت به رفع مشکلات واحدهای صنعتی، معدنی و کشاورزی پرداخته و همواره ملجاء و پناه واحدهای مشکل دار بوده است. بجا هست که از همه دست اندرکاران این ستاد به ویژه مسئولین محترم دادگستری تقدیر گردد.
در برخی از موارد اگر هر کدام از ارگان ها و ادارات ذیربط که به موجب مقررات و وظایف ذاتی خود موظف به جوابگویی مراجعین هستند خود به این موارد رسیدگی نمایند احتیاج به ارجاع آن به مراجع بالاتر نخواهد بود و با حل مشکل در جای خود راه را برای حل مشکلات غامض و لاینحلی که در حیطه قدرت آنها نیست و احتیاج به راه و روش دیگری دارد از طریق مراجع بالاتر هموار می سازند.
در امور پزشکی نیز همواره تذکر داده می شود که بیماران برای معالجه برخی از بیماری های عادی و نه چندان حاد نظیر سرماخوردگی به سایر پزشکان مراجعه نموده و راه را برای معالجه بیماران صعب العلاج هموار سازند.
بدیهی است که مشکلات تأمین برق ،گاز و آب که از جمله موارد زیر بنائی برای رشد صنعت و معدن می باشند مقوله دیگری است که راه حل های جداگانه ای می طلبد.
در برخی از موارد پیشنهاداتی ولو به طنز نظیر تأمین گاز از طریق معرفی مخازن گاز و برداشت و انتقال آن از طریق مصرف کننده و یا تأمین آب از طریق خلیج فارس بدون آنکه راه و روش و نحوه گردش کار را مشخص نمایند بیان می گردد ولی نباید از نظر دور داشت که تأمین این امکانات از وظایف دولت ها بوده و تلاش مضاعف آنها را می طلبد.
رسیدگی به امور متقاضیان در ستاد پیگیری اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی در دو مرحله ، بررسی کارشناسی و سپس ستاد بالاتر انجام می شود و حقیر نیز که در ستاد کارشناسی رسیدگی نیز عضو هستم شاهدم که برخی از این مشکلات با همین استدلال با مراجعه به ادارات ذیربط قابل حل و فصل می باشد و ضرورتی به ارجاع این موارد به ستاد نخواهد داشت.
از طرفی تنها رفع و رجوع موردی مشکلات و راه حل های مقطعی اگرچه کار ساز بوده ولی کافی به نظر نمی رسد.
تأمین زمین، آب، برق و گاز از زیربناهای اصلی و ضروری جهت ایجاد صنایع جدید و ادامه کار واحد های موجود می باشد.
با توجه به ممنوعیت احداث صنایع آبخواه و آلوده ساز در محور مهریز، اردکان (دشت ممنوعه) به دلایل کمبود آب و مشکلات زیست محیطی، کار برای توسعه صنایع جدید مشکل گردیده و با عنایت به اینکه تعداد قابل توجهی از صنایع موجود در این محور قرارگرفته اند و نیز اسکان هفتاد درصد جمعیت استان یزد نیز در همین محور می باشد احتیاج به تلاش بیشتری دارد.
به موجب سیاست های نظام در خصوص جوان سازی جمعیت قطعاً باید تمهیدات شفاف و عملی جهت اشتغال جمعیت جوان آینده و نیز رفع مشکل واحدهای موجود به عمل آمد و تدابیری عملی برای این امور اتخاذ گردد.
در وضعیت موجود بیشتر اشتغال جمعیت استان بر عهده بخش صنعت و معدن و به تبع آن بخش تجارت بوده و در آینده نیز راه حل روشنی به جزء تمسک به این دو بخش دیده نمی شود مشکل تأمین آب برای واحدهای موجود نیز وجود دارد.
در ماه های اخیر مشکل تأمین آب، گاز و برق که در زمره زیر ساخت های اصلی جهت ایجاد و نگهداری صنایع می باشد بروز نموده و واحدهای صنعتی نظیر فولاد و کاشی با تعطیلی حداقل قسمتی از تولیدات خود مواجه هستند.
اگرچه در کشور با کمبود منابع آب مواجه هستیم ولی در تأمین گاز و برق همت مضاعف دولت مردان را می طلبد، درحالی که یکی از ذخایر عمده گاز دنیا در کشور ما قرار دارد. متأسفانه سرمایه گذاری لازم جهت تأمین گاز و همچنین برق صنایع به عمل نیامده و صنایع کاشی و فولاد که صادر کننده عمده محصولات خود بوده اند، نیمه تعطیل می باشند.
با توجه به اینکه صنعت تولید گاز یکی از منابع تأمین کننده نیروگاه های گازی می باشد این خطر وجود دارد تا در ماه های پیش رو با کمبود شدید برق نیز مواجه گشته و تعداد دیگری از کارخانجات نیز نتوانند از تولید متناسب با ظرفیت ها ایجاد شده بهره مند شوند.
*نایب رئیس خانه صمت استان یزد